25.8 C
Belgrade
25/05/2024
rezultati konkursa Srbija

„Сизифова награда“ за 2021. годину – Алекси Ђукановићу

Завршен је први књижевни конкурс Књижевног Часописа Сизиф, за „Сизифову награду“, посвећен 200. годишњици рођења Ф. М. Достојевског.

Све што се започне, једног дана се мора завршити…па тако и са самим часописом Сизиф. Ово је последњи број часописа. За ових седам година објавили смо 30 издања уз успоне и падове у  квалитету и доступности широј јавности у овом времену када писана реч све мање има утицаја на сам жвот. 

Није да није, све је могло да буде боље, квалитетније, озбиљније и на вишем нивоу, од самог садржаја часописа па до самог квалитета штампе. Ситуација је била таква каква јесте и поред свега тога захваљујуемо се свим људима који су били подршка за постојање часописа Сизиф.

Сизиф је успео да догура свој камен до врха брежуљка и од камена исклесао себе, ослободивши се камена у потрази за другом, можда лакшом или тежом, стеном која жуди за вишим врхом – у форми „Сизифове награде“ која ће се убудуће додељивати сваке године.

Јесте да је овај број крај за сам часопис, али је уједно и почетак за „Сизифову награду“ која ће се сваке године додељивати за најбољи роман писан у духу златног доба књижевности 19 века.  Овај број, који ће се из штампе појавити крајем новембра месеца 2020, биће посвећен Достојевском, поводом две стотине година од његовог рођења… па самим тим вас очекују разни текстови и есеји посвећени његовим делима и животу. 

Поред, заиста огромног одазива писаца из свих крајева бивше Југославије, и књижевних прилога  (романа, прича, есеја и песама) на овај конкурс часописа Сизиф, Уредништво је одлучило да – Прву, заслужну, „Сизифову награду“ додели Алекси Ђукановићу (1998) из Београда, за роман: „Роман о велтшмерцу“.

Алекса Ђукановић рођен је 1998. године у Београду. Дипломирао је 2019. на Академији пословних струковних студија у Београду. Објавио је књигу изабраних песама и есеја Europa in extremis (Пресинг 2021.) и кратак роман Троноги хохштаплер (Пресинг 2021). Сарадник је више дневних листова, књижевних часописа и веб портала за уметност и културу. Награђиван је за прозу, есеје и поезију, један је од добитника Награде „Порталибриса“ 2020. године за причу „Петроградски дани Ђорђа Карађорђевића“ на конкурсу ИК Порталибрис. Писао је позоришну критику за Књижевне новине а у периодици пише књижевну критику за Културни додатак Политике. „Роман о велтшмерцу“ написан је у једном даху, невелики по обиму, али овај снажан рукопис, израз је сугестивности аутора и његове визије савремене људске егзистенције, стилски написан је у духу златног доба књижевности 19. века, а по теми несумњиво један је од најмодернијих рукописа данашње српске књижевности.

Поред самог награђеног романа у последњем, 30. броју, часописа Сизиф, који ће се ускоро појавити из штампе, моћи ћете да прочитате и остале вредне прилоге, есеје, песме и аналитичке приказе књижевног дела Ф. М. Достојевског – који су својом вредношћу и својим антологијским значајем завредели да се уврсте у садржај часописа.

Свако добро, добри људи, до следеће године, наоштрите своја пера и пронађите праве речи до добре приче за „Сизифову награду“ за младе писце.

Испред Уредништва Часописа за књижевност и културу Сизиф,

Небојша Пандрц

Slične vesti