Širi izbor za Treći Presingov konkurs za najbolju poetsku zbirku

Filed under: Presing izdavaštvo,region,rezultati konkursa,Srbija |

Na ovogodišnji konkurs Presinga za najbolju neobjavljenu zbirku poezije stiglo je više od 170 rukopisa. Odziv na konkurs je bio veliki i na nivou ranijih Presingovih konkursa.

Pristigli tekstovi su bili raznorodnih poetika i tematika. Bilo je haiku poezije, vezanog stiha, filmične dijaloške forme (na granici scenarija ili predloška za scensko delo), ali ipak je preovlađivao beli stih, često u kratkim, eliptičnim izlivima. Tematika je obuhvatala ne samo intimne fascinacije prirodom i ljubavlju, već i specifično ženske teme vezane za rađanje i položaj žene u društvu, ratna zbivanja iz 1990-ih i s njima povezanim traumama, bavljenje seksualnošću iz ženskog ugla i to na vrlo svež način, bez profesorskog pridikovanja.

Pristigle zbirke pokazuju pristojnu načitanost i impregnirane su intertekstualnim i intermedijalnim referencama.

Atmosfera u većini zbirki je mračna, gotovo pesimistična, tako da bismo tekstove mogli krstiti odrednicom „crni talas 2017. u regionalnoj poeziji“.

Izostale su kvazireligiozne teme koje već četvrt veka vladaju srednjom strujom u regionalnom pesništvu. Čak i oni tekstovi koji bi se morali okarakterisati kao neka vrste pastoralne poezije neoromatničnog stila, odlikuju se izvesnom otvorenošću prema svetu, u najgorem slučaju intuitivnim panteizmom, ne namećući  ličnu (i, sledstveno tome, jednokratnu, te tako neprenosivu) epifaniju u vidu pridike i tragičke kuknjave. Naprotiv, pesnik se po pravilu obraća čitaocu i traži dijalog.

Od pristiglih rukopisa, žiri u sastavu Jelica Kiso (predsednica), Predrag Crnković i Predrag Milojević  je izdvojio sledećih četrnaest autorskih zbirki u širi izbor:

 1. Sonja Jankov – Trojil i Mejbridž
 2. Nadežda Purić-Jovanović – Haljine iz muzeja
 3. Nataša Martinović – Veština koračanja
 4. Vladan Šipovac – Nismo ni vidjeli okean
 5. Marija Dragnić – Glad i puna trpeza
 6. Marija Matić – O prostorima
 7. Maja Belegišanin – Ni san ni java
 8. Saša Skalušević Skala – Rekreacija pre pakla
 9. Adi Jašarević – Dnevnik pedesetih
 10. Emina Daskalović – Histera
 11. Marija Biljan – Pa onda još
 12. Kemal Pečenković – Skretničar sreće
 13. Velimir Knežević – Dunav stanica
 14. Aleksandra Radičević – Zima na jeziku

 

Presing zahvaljuje svim autorima na učešću. U roku od nekoliko dana biće objavljeno ime pobednika, kao i kratki prikaz zbirke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*