16.8 C
Belgrade
13/06/2024
književnost region

KONKURS ZA 10. BEOGRADSKI INTERNACIONALNI FILMSKI FESTIVAL OSOBA SA INVALIDITETOM – BOSIFEST 2019.

POZIVAMO VAS DA SVOJIM RADOVIMA UČESTVUJETE NA FESTIVALU

BOSIFEST 2019 – Deseti Beogradski Internacionalni Filmski Festival Osoba Sa Invaliditetom

„BOSIFEST 2019“

od 09. do 11. oktobra 2019. godine u Sava Centru

Milentija Popovića 9, Beograd, Srbija

HENDI CENTAR KOLOSEUM U BEOGRADU RASPISUJE

KONKURS za prijem filmova za BEOGRADSKI INTERNACIONALNI FILMSKI FESTIVAL OSOBA SA INVALIDITETOM – BOSIFEST 2019

Slogan ovogodišnjeg festivala je BOSIFEST 2019”, a tema je rad i život osoba sa invaliditetom

Konkurs je otvoren od 8. januara2019. do 25. aprila 2019. godine.

Rezultati selekcije će biti objavljeni  3. juna 2019. godine.

BOSIFEST 2019 će se održati  9. 10. i 11. oktobra 2019. godine.

Festival je takmičarskog karaktera, dok celokupan program sadrži takmičarski i revijalni deo. Filmovi koji ne budu izabrani za takmičarski deo programa, a ispunjavaju uslove konkursa, biće prikazani u revijalnom delu programa.

NAGRADE:

-za najbolji film GRAND PRIX BOSIFEST 2019

-za najbolju režiju

-za najbolji scenario

Organizator festivala je Hendi Centar Koloseum, Beograd, Pančićeva 14.

Partner  festivalaBOSIFEST-a  2019  – Sava Centar.

Uslovi prijavljivanja i učestvovanja:

1. Žanr: dokumentarni filmovi na temu osoba sa invaliditetom

2.Trajanje filma maksimum do 100 minuta

3. Film mora da bude na engleskom jeziku ili sa srpskim/engleskim titlom

4. Film mora da bude produciran u prethodnih 7 godina

5. Film mora da bude poslat najkasnije do 25. aprila 2019. godine

6. Svi video zapisi moraju biti u DVD formatu

7.Organizacija BOSIFEST-a može da koristi u reklamne svrhe deo primljenog rada (do minut trajanja)

8. Komisija dobija najmanje dve kopije filma (DVD format) i sve kopije zadržava festival

Potrebno je dostaviti i sledeće:

-sinopsis ili tekstualno objašnjenje dužine između 100 i 200 reči

-dijalog listu (ukoliko postoji)

dve slike iz filma ili sa snimanja filma

-biografiju i fotografiju autora

-godinu i mesto rođenja autora/autorke filma, zanimanje, mesto boravka I kontakt (telefon i e-mail)

Radove i prateće materijale, sa naznakom “Za konkurs BOSIFEST 2019” slati na:

Hendi Centar Koloseum,

Beograd,

Panićeva 14

11000 Beograd

Srbija

Pitanja u vezi konkursa slati na: film@bosifest.rs,,hc.koloseum@gmail.com

Telefon/fax: +381 11 263 78 20 (10-14h)

Više informacija na sajtu festivala: www.bosifest.rs

BOSIFEST 2019 – Deseti Beogradski Internacionalni Filmski Festival Osoba Sa Invaliditetom

„BOSIFEST 2019“

od 9. do 11. oktoba 2019. godine u Sava Centru

KONKURS za prijem filmova DesetogBeogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom – BOSIFEST 2019 otvoren je od 8. januara2019. do 25. aprila2019. godine.

Šta je BOSIFEST?

BOSIFEST je međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi, koji se ove godine po deseti put održava u Srbiji u organizaciji Hendi Centra Koloseum. Na velikom platnu će i ove godine biti prikazan veliki broj filmova – kako u takmičarskom, tako i u revijalnom delu. Do sada je u okviru BOSIFEST-a prikazano preko 350 filmskih ostvarenja, koji se bave tematikom života osoba sa invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom.

Prvi BOSIFEST je održan od 28. do 30. maja 2010. godine u Dvorani Doma sindikata, pod sloganom „Nevidljive razlike – vidljive sličnosti“.  Te godine prikazano je 55 filmova na temu života i rada osoba sa invaliditetom, iz čak 18 zemalja sa tri kontinenta.Prve godine, nagrada GRAND PRIX dodeljena je filmu „Portrait of Emotions“, producenta i reditelja Slavomira Grunberga (SAD). Plaketa BOSIFEST-a za najbolju režiju dodeljena je filmu „Drona And Me“ (Holandija), a plaketa BOSIFEST-a za najbolji scenario, filmu „Collector of Bedford Street“ (SAD). Nagrada publike u domaćoj kategoriji dodeljena je filmu Zorana Cvetkovića „Izvinite što kasnim“, a u međunarodnoj kategoriji filmu „Like a Butterfly“ režiserke i pisca: Ewa Piet. (Poljska)

Drugi BOSIFEST je održan od 3. do 5. juna 2011. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Pogled, pokret, život“, a predstavio je publici 30 filmova u takmičarskom programu i 25 ostvarenja u revijalnom delu programa.Selektori BOSIFEST-a 2011 su bili Igor Turčinović i Momčilo Moma Mrdaković. Nagrada GRAND PRIX dodeljena je filmu „Last flight“, koji je režirao Yves Langlois (Kanada). Plaketa BOSIFEST-a za najbolju režiju dodeljena je filmu „Rainman goes to Rockwiz“, a plaketa BOSIFEST-a za najbolji scenario filmu „Dvije perspektive“ (Bosna i Hercegovina). Nagrada publike je dodeljena filmu „Divljak“ (Slovenija).

Treći BOSIFEST je održan od 21. do 23. maja 2012. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Ne zovi me posebnim“, a selektori su bili Oleg Novković i Darijan Mihajlović. Na prošlogodišnjem BOSIFEST-u prikazano je 14 filmova u takmičarskom, a 17 u revijalnom delu programa.GRAND PRIX nagrada je dodeljena filmu „Necessary Games“, režiserke Sophie Hyde (Australija). Plaketa BOSIFEST-a za najbolju režiju dodeljena je filmu „Step up!“ (Kanada), a plaketa BOSIFEST-a za najbolji scenario filmu „Flying Ann“ (Holandija). Nagradu publike osvojio je film „Tihi“ (Srbija).

Četvrti BOSIFEST je održan od 5. do 7. juna 2013. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Energija stvaralastva“, a selektor je bila Maja Miloš. Odlukom žirija u sastavu: Slobodan Šijan, Srdan Golubović i Darijan Mihajlović. Dana 07.06.2013. dodeljene su sledeće nagrade:GRAND PRIXfestivala dodeljen je filmu „Hromozom 5, Maria Rilpoll, Lisa Pram, Španija, 2013 Dobitnik kristalne plakete za najbolju režiju je film “Aka Doc Pomus“, Will Hecther, Peter Miller, Kanada, 2012.

Kristalna plaketa za najbolji scenariopripala je filmu „Poslednji tabu“, Alexander Freeman, SAD, 2012.

Peti BOSIFEST je održan u Domu omladine Beograda od 2. do 4. juna 2014. pod sloganom “Moć vizuelne komunikacije”, a selektor je bila Jelena Gavrilović. Žiri u sastavu Miloš Paramentić, Sandra Perović i Lena Bogdanović je nagradu za najbolji scenario dodelio filmu ”Just as I remember” čiji je autor  Andrew Moir, Kanada. Nagradu za najbolju režiju su ravnopravno podelila dva filma: filmSonor”, Levin Peter, Nemačka i film “Happiness…Promised Land”,Laurent Hasse, Francuska. Nagrada GRAND PRIX petog BOSIFEST-a dodeljena je danskomfilmu “Balcony tales” rediteljke Helle Windelov – Lidzelius. Pored zvaničnihnagradafestivala, dodeljenesu i tri priznanja (special mentions) filmovima:“Accsex”, ShwetaGhosh,Indija; “Faca”, Đurđija Radivojević, Srbija i “Do you belive in love”, Dan Wasserman, Izrael.

Šesti BOSIFEST je održan od 1. do 3. juna 2015. godine u Domu omladine Beograda pod sloganom „LAVIRINT MOGUĆNOSTI“ sa selektorkom Jelenom Gavrilović. Žiri u sastavu Radoslav Zelenović, Bojana Maljević i Andrijana Stojković nagradu GRAND PRIX dodelio je dokumentarnom filmu „After the war“ , Evgeny Golynkin. Nagraduzanajboljurežijudobio je film “How Much Love“, Kineret Hay Gillor.Film ’’Earthlings, who are you voting for?’’grupeautoraizČeškedobio je nagraduzanajbolji scenario.Specijalno priznanje podelili su film „Margarita, sa slamčicom“ Kalki Keklan i film „Baširov vid“ – Bašir Ramadan.

Sedmi BOSIFEST je održan od 1. do 3. juna 2016. godine  u Domu Omladine Beograda pod sloganom „Snaga kreativnosti“ sa selektorkom Jelenom Gavrilović. Žiri su činili Srđan Dragojević, Ivan Karl, Nebojša Bradić i Vladan Vukosavljević. GRAND PRIX nagrada dodeljena je filmu „Gabor“ od Sebastiana Alfie, film „Retina“, Darka Dragičevića dobio je nagradu za najbolju režiju, dok je za najbolji scenario izabran film „Restart“, autora Dejana Petrovića. Specijalno priznanje pripalo je Marijn Poels sa filmom „KANTHARI: promena izunutra“.

Osmi BOSIFEST je održan od 10. do 12. oktobra 2017. godine u Sava Centru pod sloganom „Pokreni promenu“ sa selektorom Goranom Radovanovićem. Članovi žirija u sastavu Anice Dobre, Radoslava Zelenovića i Predraga Gage Antonijevića dodelili su Grand Prix Metju Firminu za film „Ustani i hodaj“, nagradu za najbolji scenario dobio je film „Poslušaj tišinu“ od Marijam Čačije, i nagradu za najbolju režiju je dobio film „Danijel“, Anastazje Dabrovske.

Deveti  Bosifest, je održan u Sava centru od 10. do 12. Oktobra 2018.godine pod sloganom „RAMPA!“, prikazano je 15 relevenatnih dokumentarnih filmova na različite teme koje se tiču osoba sa invaliditetom, po izboru selektora Gorana Radovanovića, našeg poznatog reditelja. 

Žiri u sastavu: naš proslavljeni reditelj, pisac i profesor Goran Marković (predsednik), poznati glumac i profesor Dragan Petrović Pele i talentovana mlada glumica Jovana Stojiljković, od veoma kvalitetnih filmova izabrao je da nagradi sledeće:

Specijalno priznanje dodeljeno je grčkom filmu „Raširenih krila“ (With Open Wings), autora Vivian Papageorgiou,Nagrada za najbolji scenario dodeljena je Vakhtangu Kuntsev-Gabashviliju za gruzijski film „Prozirni svet“ (Transparent World),Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Piteru Midltonu i Džejmsu Spiniju (Peter Middleton, James Spinney) za britanski film „Beleške o slepilu“ (Notes of Blindness),Grand prix je dobio nemački film „Devojka od peska“ (Sandgirl) autora Marka Michela.

Direkcija Festivala je dodelila Specijalno priznanje Lišjaku Pavelu (Pawel Lisiak) za film „Rio ili slom“ (Rio or Bust).

Pored prikazivanja filmova, BOSIFEST nudi i prateće programe u vidu radionica, panel diskusija i okruglih stolova.

Zašto je BOSIFEST važan?

Svrha osnivanja BOSIFEST-a je ukazivanje na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešćei integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.

Suštinski pokazatelj da postoji prostor za ovakav festival u Srbiji, jeste upravo veliko interesovanje stvaralaca i izvođača za učešće u programima BOSIFEST-a. Ovaj festival pridružuje se svetskim festivalima, koji se duži niz godina bave isključivo filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. Mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.

Filmovi prikazani na BOSIFEST-u izazivaju veliku pažnju javnosti, a najviše udruženja osoba sa invaliditetom i nevladinog sektora širom Srbije. Takođe, iz godine u godinu, ova filmska manifestacija daje doprinos upoznavanju šire javnosti o pravima, položaju i potrebama osoba sa invaliditetom, poboljšanju komunikacije, prihvatanju različitosti, rušenju predrasuda o osobama sa invaliditetom, a istovremeno, filmski program podsticajno deluje na stvaranje novih filmskih i umetničkih ostvarenja.

Kroz program BOSIFEST-a nude se moguća rešenja za dalju razvoj demokratskog društva i stvaranje okoline, koja će biti pristupačna, bez prepreka i barijera – za sve.

Festival promoviše Grad Beograd i Srbiju kroz bogatstvo različitosti i predano radi na ohrabrivanju naše kulturne i profesionalne javnosti da se upozna sa dometima umetnika sa invaliditetom iz celog sveta, kao i na stvaranju uslova za razmenu mišljenja i iskustava filmskih umetnika.

Darko Ivić, direktor BOSIFEST-a

Hendi centar Koloseum, organizator BOSIFEST-a

http://bosifest.rs

Slične vesti