15.3 C
Belgrade
28/05/2024
rezultati konkursa Srbija

Књижевна награда ,,Григорије Божовић“ за 2016. – резултати

Жири  за доделу књижевне награде ,,Григорије Божовић“ који је радио у саставу Драгиша Бојовић, Андријана Живановић и  Милета Аћимовић Ивков (председник жирија), на завршном састанку одржаном 16. маја 2017. године,  донео је одлуку да књижевна награда ,,Григорије Божовић“ за стваралаштво писано у духу приповедне прозе Григорија Божовића за 2016. годину, коју додељује Дом културе ,,Стари Колашин“ у Зубином Потоку, припадне Драгославу Михаиловићу за снагу уметничког приказивања трагичних, а судбински преломних момената из наше новије историје у приповеци ,,Четрдесет и три године“.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ  ПРЕДСЕДНИКА ЖИРИЈА

,,Разумевање посебности положаја појединих приповедака у опусу Драгослава Михаиловића, може да се веже и за приповетку „Четрдесет и три године“. Њу је Михаиловић објавио 2013. године у часопису „Наш траг“ у Великој Плани, а потом је укључио у ново издање његове најцеловитије грађене приповедне књиге Ухвати звезду падалицу (Лагуна, Београд, 2016). Она је тако постала накнадни део целине са којом има одређених тематских и стилских елемената додира, али и неких садржинских чинилаца понављања и разлике.

У овој је приповеци Михаиловић сижејно повезао неколико тематских компоненти, наративних ситуација и временских планова приповедања и то на стваралачки опробан и вишеструко потврђиван начин. Развијајући причу о судбини јунака Параћинца Ранка Петровића, писца у покушају и новинара из нужде који, као и толики други његови јунаци, са теготним емотивним пртљагом неостварености и усамљености бива поринут у вртлог живота који га доводи у Сарајево, а отуда по новонарском задатку у Билећу, Михаиловић је посредством аукторијуалног приповедача у приповетку увео и неке од епохалних тема. Једна од њих је везана за злочине усташа у источној Херцеговини за време Другог светског рата, а друга за поратне догађаје: патање и страдања због Резолуције Информбироа, стварање логора за политичке затворенике, од којих је највећи и најзлогасниј онај на Голом отоку. А захваљујући потреби да судбину појединца споји са преломним питањима политичке историје Југославије, он је дошао у могућност да у приповеци повеже и различите временске и просторне планове – од ратних, преко поратних година, до савременог доба и од Босне и Херцеговине до Србије.

На тај начин су се у овој приповеци значењски плодотворно и уверљиво стекли неки од најважнијих тематских, значењских и етичких комплекса целокупне Михаиловићеве књижевности. А кроз упечатљиво реалистичко представљање различитих личних и националних искушења и посрнућа и психолошки продубљено мотивисање радње и сликање ликова и карактера, он је успео да нам приближи трагизам једног блиског времена, које још осењује и усмерава наше судбине и притиска нашу савест.

Тако је овај велики писац наше новије књижевности још једном окренуо завртањ свога приповедања и суочио нас са понорношћу скорије историје коју у његовој хуманизованој стваралачкој визији, са становишта потребе за преиспитивањем, кајањем и моралним прочишћењем јунака, постојаније надилазе  снага сећања, оптимистички витализам и присна везаност ближњих, као вредности које из таме времена сијају, указују и опомињу.“

Награда, која се састоји из новчаног дела, повеље и диптиха у дуборезу са ликом Григорија Божовића, Драгославу Михаиловићу биће уручена на свечаности у Дому културе ,,Стари Колашин“ у Зубином Потоку у четвртак, 1. јуна 2017. у 12.00.

 

Slične vesti