37.3 C
Belgrade
22/06/2024
rezultati konkursa Srbija

Jelena Popović dobitnica „Šoletove nagrade“

Na konkursu za dodelu nagrade „Pavle Janković Šole“ za 2017. za najbolji tekst monodrame nagrada je jednoglasnom odlukom žirija pripala Jeleni Popović iz Niša za tekst „Plavi maslačak“.

Na konkurs koji već šesti put zajedno organizuju Zmajeve dečje igre i Radio-televizija Vojvodine, ove godine pristiglo je ukupno 50 autorskih tekstova iz cele Srbije a pobednički je poslat pod šifrom „Karandaš“.

Žiri u sastavu Milanka Gvoić, Rastislav Durman i Slobodan Govorčin doneo je jednoglasnu odluku da nagradu dodeli za tekst monodrame „Plavi maslačak“.

Pri izboru se vodilo računa da tekst zadovoljava formu monodrame, da stilski i idejno referiše sa širim spektrom dečije publike, kao i da je uprizorljiv za pozorišnu scenu.

U dramskom tekstu „Plavi maslačak“ imamo jedan maslačak, jednog dečaka, jednu devojčicu i jednog siledžiju. A baš zbog maslačka, ova monodrama je pobednička! Da je taj maslačak bio malo manje neobičan, ne bi ga jedna devojčica stavila u kiku, i ne bi se jedan dečak i jedan siledžija u nju zaljubili. Bez ljubavi se ne bi junak u dečaku probudio, ne bi poželeo da zaštiti i sebe i sve ostale, i ne bi taj junak postao policajac koji je spasao jednog izgubljenog dečaka. Verovali ili ne, baš onog dečaka od onog siledžije zbog koga je i postao junak. Junak, i te kakav, samo još da je, onoj s maslačkom, smeo da kaže da se zaljubio. Ali još nije kasno.

„Šoletova nagrada“ sastoji se od diplome, novčanog iznosa i izvođenja na 26. Festivalu monodrame za decu, u okviru decembarskih „Zmajdana 2017“. Snimak predstave biće emitovan na Radio-televiziji Vojvodine.

Svečana dodela nagrade biće upriličena u okviru 60. Zmajevih dečjih igara, koje će počinju 7. juna u Novom Sadu.

Slične vesti