3.3 C
Belgrade
28/03/2023
nagrađeni radovi

Hamza Agić: Iz djedove sehare (treće mesto na takmičenju učenika osnovnih škola)

Zajedno sa djedom sestra i ja sjedimo na brdu Mojmilu i divimo se panorami moje najdraže općine. I dok se sunce približavalo Igmanu djed je zamišljeno gledao  na igralište prepuno djece. Razmišljao je, odjednom uzdahnuo, i kao da se oslobodio ogromnog tereta počeo nam je pričati:

«Sjećam se kada su umjesto ovih zgrada bile prostrane ravnice sa samo nekoliko raštrkanih kućica. Grad se postepeno razvijao i širio pa je davne 1978. godine Sarajevo  postalo bogatije za još jednu općinu,  moju općinu Novi Grad. Novorođeni sarajevski mališan je rastao u zagrljaju brda Mojmila uz pjesmu Dobrinjskog potoka, okružen svojom starijom braćom i sestrama: Starim Gradom, Centrom, Novim Sarajevom, Ilidžom i Vogošćom.  Neboderi koji se gordo izdižu nad naseljem i ljubomorno upućuju  nadmoćne poglede u nebo, pružaju sigurnost svojim građanima. Starogradski mostovi  svakog osmog juna Miljackom šalju rođendanske čestitke, koje na Otoci preuzimaju golubovi  i dalje nose sve do Dobrinje. Dvorana «Ramiz Salčin» i naselje Mojmilo svjedoče o sarajevskoj olimpijadi, dok zgrada televizije, «Sivi dom», svojim ožiljcima i ranama ukazuje na surovost rata koji je i na ovu općinu ostavio veliki trag. «Avazov» toranj podsjeća na kralja, čiji je prijesto izatkan bujnim zelenim parkovima koji se u još ljepšoj boji preslikavaju na njegovoj svečano-plavoj odori.  Uprkos svemu svake godine u isto vrijeme  iz obnovljenih novogradskih škola izlaze maturanti koji svojim znanjem i vještinama doprinose razvoju  grada, a svoju općinu čine ponosnom, tako da je ovaj tridestdvogodišnji Sarajlija iz dana u dan sve ljepši i veći.»

Djed je ponovo uzdahnuo, nježno me zagrlio, a onda je staračkim pogledom pomilovao panoramu  mog Novog Grada. Onda  smo krenuli  kući. Osjećao sam njegovu sreću i čitao njegove misli kako je baš dobro što grad i ja zajedno rastemo.Dobrinjski potok je sve jače žuborio.

Sarajevo, 10.05.2010.

O autoru: rođen 22.5.1996 u Sarajevu. Učenik  VIII razreda O.Š. „Aleksa Šantić“ u Sarajevu.

Slične vesti