6.5 C
Belgrade
17/04/2024
književnost rezultati konkursa satira Srbija zemlja

Добитници награде „Радоје Домановић“

Београд, 12. фебруар – Награду „Радоје Домановић“, Удружења књижевника Србије за укупан допринос српској књижевној сатири добио је професор универзитета и писац сатиричних прича Зоран Божовић; за најбољу књигу сатире у 2023. години проглашена је збирка афоризама „Колективно лудило“, Слободана Симића; признање за најуспелији зборник сатире из прошле године припало је Ђорђу Оташевићу за „Савремени јужнословенски афоризам“; Витомир Теофиловић је награђен за „Поетику афоризма“, као најбољу теоријску књигу о сатири објављену 2023, а звање „Екселенција сатире“, које се додељује најбољим сатиричарима из других држава равноправно је додељено Љупки Цветановој из Северне Македоније, Екрему Мацићу из Босне и Херцеговине, Перици Јокићу из Црне Горе и Златку Томићу из Хрватске. 

Признање ће добитницима бити уручено 22. марта, на свечаности у Удружењу књижевника Србије.

О добитницима награде „Радоје Домановић“, најзначанијег признања за сатиру у нашој земљи, чију доделу подржава Министарство културе Републике Србије, одлучивао је жири у саставу: Александар Чотрић (председник), Гордана Боранијашевић, Драгутин Минић Карло, Бојан Љубеновић, проф. др Живко Кулић, Слађана Митровић и Митар Ђерић Лаки.

Радоје Домановић, један од највећих српских сатиричара, рођен је 16. фебруара 1873. године у Овсишту код Тополе, и традиција је да се имена носилаца награде назване по њему саопштавају уочи овог датума.

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ

Slične vesti