37.3 C
Belgrade
22/06/2024
rezultati konkursa Srbija

Zeničanka Mirela Bašić-Pehiljagić osvojila prvo mjesto u Crnoj Gori – nagrada „Mladi Tipar“

            Sa ponosom ističemo da je naša sugrađanka, magistrica bosanskog jezika i književnosti, Mirela Bašić-Pehiljagić, dobitnica ovogodišnje nagrade ,,Mladi Tipar“, koja se dodjeljuje autorima do 30 godina starosti za seriju aforizama.         Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje na festivalu Dani humora i satire ,,Vuko Bezarević“. Ova tradicionalna manifestacija, u organizaciji opštine Pljevlja (Crna Gora), ove godine se održava 33. put.

            Još jedna pobjeda za Bosnu i Hercegovinu, kada je u pitanju književnost, pokazuje da zaista imamo talentovane i vrijedne književnike i književnice, među kojima značajno mjesto pripada i Mireli, koja se pored poezije, bavi i pisanjem satire. Da podsjetimo javnost, Mirela je već primala nagrade iz regiona u domenu poezije i kratke priče, a sada je izvojevala pobjedu kada je u pitanju izuzeno rijetka književna forma, a radi se o aforizmu. Kako Mirela Bašić-Pehiljagić ističe svoj aforistički rad usmjerila je na analizu položaja žena u društvu, želeći ukazati na sve mane i nedostatke, ali i probleme sa kojima se žene susreću u raznim situacijama i životnim ulogama, naravno na komičan način. Upravo ovi aforizmi su u uskoj vezi i sa ženskim pismom, koje predstavlja i glavnu okosnicu njene nove pjesničke zbirke, koja će upravo biti posvećena Ženi.

            Još je izuzetno važno istaći da su žene u globalu slabo zastupljene na aforističkoj sceni, a ova pobjeda može biti motivacija i podstrek svim ženama, koje bi se rado uhvatile u koštac sa ovom izuzetno zanimljivom književnom vrstom. Aforizam je moćno oružje, koje je upravo i naša Mirela iskoristila, kako bi ukazala na neke bitne probleme u društvu. Cilj njenog aforizma i jeste analiza anomalija u životu, kao i to da navede recipijente da se zamisle nad njima. Ovo je upravo prilika i da se progovori o ženskom aforizmu, ženskom pismu i pisanju, gdje konačno žene sasvim slobodno upisuju svoju viziju svijeta, svoje iskustvo, osjećaje, analize u samu Historiju književnosti, pa i cjelokupnog svijeta.

            Ovogodišnji Festival Vuko Bezarević će se održati od 18 do 20 juna u Pljevljima. Nagrada se dodjeljuje na završnoj večeri manifestacije, a mi želimo našoj sugrađanki da nas predstavi u najboljem svjetlu, a ovu pobjedu upisujemo kao važnu pobjedu bosanskohercegovačke satirične scene. Čvrsto vjerujemo da je ova nagrada samo jedna u nizu od mnogih koje će Mirela u bliskoj budućnosti zasluženo osvojiti.

            Još jednom čestitamo našoj poetesi i želimo joj puno sreće i uspjeha u daljem književnom radu.

Slične vesti