15 C
Belgrade
25/05/2024
Bosna i Hercegovina poezija

VI MEĐUNARODNI KONTEST POEZIJE „MILI DUELI 2018“

VI. MEĐUNARODNI KONTEST POEZIJE „MILI DUELI 2018“ Kontakt e-mail: mili.dueli@hotmail.com

Jajce, Bosna i Hercegovina

Dana: 19. 02. 2018.

JAVNI POZIV

Pozivaju se afirmisani i neafirmisani autori poezije da se prijave za učešće u šestoj sezoni Milih Duela, online balkanskog kontesta poezije. Učešće obuhvata druženje balkanskih pjesnika preko društvene mreže Facebook tokom mjeseca jula, avgusta i septembra 2018. godine. Druženje je takmičarskog karaktera i okuplja nekoliko stotina autora poezije koji žele da pruže čitanost svojoj poeziji. U proteklih pet sezone je bilo preko 85 000 glasova i više od pola miliona pregleda.

NAČIN PRIJAVE

Mili dueli su internacionalnog karaktera, te se na konkurs mogu prijaviti autori iz bilo kog dijela svijeta.

1. Pošaljite 2 Vaše pjesme (Word dokument, lektorisane sa afrikatima, na nekom od jezika naroda EX YU, s tim da ukoliko pišete na slovenskom, makedonskom ili romskom- potreban je i prevod na neki od bhsc jezika)

2. Uz prijavu dužni ste poslati i Vašu biografiju (minimalno: ime i prezime, godina rođenja, mjesto i državu odakle dolazite, te zanimanje).

Pjesme sa biografijom šaljete:

1. u PRIVATNU PORUKU (tzv. inbox) na facebook profil organizatora: https://www.facebook.com/mili.dueli ILI

2. putem E-MAIL-a na adresu: mili.dueli@hotmail.com (u ovom slučaju, uz biografiju obavezno poslati i link Vašeg facebook profila, kako bismo izvršili verifikaciju i potvrdili prijem prijave).

Napomena: Nakon svake prijave ukoliko u roku od 7 dana ne dobijete potvrdnu poruku o uspješnosti prijave, istu pošaljite ponovno! KOTIZACIJA: Učešće na konkursu je BESPLATNO!

NAGRADA

Po završetku druženja objavljuje se Lista plasmana svih autora izabranih za učešće u Milim Duelima 2017, na osnovu koje se dodjeljuje:

1. GLAVNA NAGRADA: PLAKETA + LAUREAT („Pjesnik regiona po izboru Mili Dueli 2018. godinu“) – za osvojeno prvo mjesto,

te dodjela sljedećih plaketa:

2. Plaketa za 2. i 3. mjesto, Najveće otkriće, Najbolja pjesma u sezoni, Najbolji plasman države (BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije), Najbolji plasman dijaspore (Balićevo priznanje, u čast prvom preminulom učesniku Milih Duela koji je živio u Lyonu), te Specijalno priznanje za kreativnost i Specijalno priznanje organizatora i čitaoca.

3. Svaki autor koji bude izabran za učešće u Milim Duelima, dobija elektronsku i/ili štampanu (zavisno od učešća u zborniku) Zahvalnicu za saradnju i književni doprinos plasiranja pisane riječi kroz društvene mreže tokom 2018. godinu.

4. Druženje je svojevrsna uvertira za zajednički zbornik koji bi se trebao na ljeto objaviti, a prva tri mjesta u Velikom finalu će besplatno učestovati u zborniku i dobiti svoja 3 primjerka knjige. Pobjednik Milih Duela 2017 će imati veću zastupljenost u odnosu na druge autore u zborniku, te stječe doživotno pravo za besplatno učešće u svim budućim zbornicima Poezije Godine.

ROK ZA PRIJAVU:

30. maj 2018. godine Organizator će, u junu/lipnju, odabrati najuspješnije prijave i polaznike „Milih Duela 2018“ koji će biti obaviješteni na e-mail ili fb profil, ukoliko prođu početnu klasifikaciju.

O MILIM DUELIMA

Princip takmičenja: Odabrani učesnici će proći kroz pet krugova takmičenja. U svakom krugu će se predstaviti sa različitim pjesmama koje će naknadno slati. U odabiru najuspješnijih, pored žirija koji će biti sastavljen od književno kompetentnih priznatih umjetnika sa cijelog Balkana, moći će glasati i online čitaoci, na način koji će biti predstavljen prije početka takmičenja. Pobjednici duela prolaze u dalje krugove nakon čega 12 najboljih autora odlaze u Veliko finale gdje se određuje pobjednik šeste sezone takmičenja.

Iz pet prethodnih sezona, ovo su pobjednici:

1. SEZONA – Dijana Stevanović Uherek /Subotica/Srbija 2. SEZONA – Enea Hotić/Banja Luka/ Bosna i Hercegovina 3. SEZONA – Anđela Turukalo/Podgorica/Crna Gora 4. SEZONA – Ante Jezerčić/Sisak/Hrvatska 5. SEZONA – Lela Zjajo/Heilbronn/Njemačka

Kroz ovih pet sezona prošlo je preko 1000 prijava za učešće u Milim Duelima, a nagradili smo preko 50 autora književnim priznanjima.

Nema sumnje da su Mili Dueli postali prava internet senzacija za otkrivanje novih talentovanih pjesnika i za podsticanje njihovog stvaralaštva. Ovo je jedinstvena prilika za nova poznanstva sebi sličnih ljudi koji žive blizu i daleko i koji imaju isti hobi – pisanje.

Također, kontest je jedinstven, jer žiri daje iscrpne komentare, smjernice i obrazloženja za svoje glasove.

Projekat je naišao na pozitivnu kritiku kod državnih vlasti, pa se i za svaki zbornik organizuje promocija knjiga.

OVE GODINE VAS OČEKUJE MNOGO IZNENAĐENJA! Čekamo Vas,

Organizator Milih Duela Nermin Delić

Slične vesti