24.8 C
Belgrade
24/06/2024
Norveška nove knjige Presing izdavaštvo Terje Holtet Lašen

Terje Holtet Lašen – Home Is Where You Die

U prodaji je roman norveškog pisca Terje Holtet Lašena, Home Is Where You Die, snažna i lično proživljena priča na Borhesovom tragu

I taman kada čitalac pomisli da se odmorio od stvarnosti u jednom takoreći plišanom eseju o Borhesovoj pripoveci o Ukbaru, pokazuje se da se piščeva biografija izliva na sve strane. Jer, kao što reče Borhes (a Larsen prihvata), u izmišljenim pričama ima više stvarnosti nego u onim istinitim. Lašen voli da erudiciju i esej koristi kao masku za autobigrafske storije.

Terje Holtet Lašen (1963, Oslo) je norveški pisac, književni kritičar i novinar. Debitovao 1991. romanom „Sin“. Za roman „Diletant“ iz 2012. dobio književnu nagradu Saveta za unapređenje norveškog jezika (bukmola). Napisao 12 romana i 2 zbirke priča. Po pravilu meša fikciju sa stvarnim životom, a za stil njegove proze kažu da je neverovatna nenorveška mešavina Hemingveja i Beketa. Roman Home is Where You Die, kaže gospodin Sonders, iz 2008. počinje kao istinsko pisanje književnosti, kao ispovest čoveka „koji pati od tipično engleske boljke – nestvarnosti, od koje je patio i Borhes“.

Informacije o knjizi: kr.presing@gmail.com

Slične vesti