22.9 C
Belgrade
23/07/2024
putopis Srbija

Regionalni nagradni konkurs „Spasimo putopis“

Putopis je oboleo od podmukle, smrtonosne bolesti: dosadan je. Vreme je da mu pomognemo. Klub putnika raspisuje regionalni nagradni konkurs „Spasimo putopis“. 

IDEJA

Kada je Marko Polo u 13. veku opisao Peking, njegova čitalačka publika uglavnom nije imala načina da tamo ode. Zato su njegovi putopisi imali smisao i funkciju. Danas u Peking možete otići na mnogo načina – avionom ili vozom, sami ili u društvu, samostalno ili preko agencije. Na internetu možete pronaći bezbroj fotki Zabranjenog grada. Ili Sahare, ili Ognjene zemlje, ili polarne svetlosti. U visokoj rezoluciji, iz svih uglova, snimljenih pomoću dronova i druge napredne opreme.

Satelitske mape, milijarde fotografija, dokumentarci o svim mogućim kulturama i fenomenima, onlajn arhive naučnih radova, digitalizovani muzeji, galerije i biblioteke – sve je lako dostupno i najvećim delom besplatno. Lakoća putovanja i dostupnost informacija učinili su putopisanje suvišnim. Putopis je postao, u sasvim bukvalnom smislu, tehnološki višak.

Klasičan reportažni putopis je na izdisaju. Valjalo bi smisliti nešto novo. Nove načine da razmišljamo, razgovaramo i pišemo o putovanjima, a samim tim i o svetu, o sebi u svetu i o svetu u sebi.

Cilj ovog konkursa je da istražimo šta bi sve putopis mogao biti i postati, ali pre svega da podstaknemo ljude na razmišljanje, otkrivanje i stvaranje, na radoznalost i igru.

KAKVE PUTOPISE TRAŽIMO

Putopis se ne smatra pravim književnim žanrom jer predstavlja samo okvir u koji možete strpati manje-više bilo šta, od geološke studije do ljubavne priče. Upravo to i želimo od vas! Upotrebite putovanje kao najširi mogući okvir, izgovor za stvaranje, polaznu tačku da ispričate svoje priče.

Voleli bismo da vidimo putopise koji su drugačiji. Smeliji. Eksperimentalniji. Koji zalaze u fikciju, poeziju, etnologiju, antropologiju, esejistiku, ilustraciju, strip. Svejedno nam je da li ste putovali autostopom ili išli na poslovni put, i hoćete li nam poslati svoj putopis u formi SF priče ili poeme u epskom desetercu. Za ovaj konkurs dajemo samo dve smernice: neka bude drugačije, i neka bude vaše.

TEHNIKALIJE

Svaki autor ima pravo da pošalje najviše tri uratka. Nema minimalne ni maksimalne dužine. Putopisi moraju biti na nekoj varijanti sr-hr-bh-cg jezika.

Prednost imaju radovi nastali radi ovog konkursa. Molimo vas da naznačite da li je putopis ranije objavljivan.

Putopis možete upotpuniti fotografijama, ali žiri neće ocenjivati kvalitet fotografija.

Slanjem svojih radova na konkurs dajete pravo Klubu putnika da ih objavi na sajtu i u potencijalnim štampanim publikacijama, isključivo u neprofitne svrhe.

Žiri sačinjava uredništvo Kluba putnika. Žiri zadržava pravo da ne proglasi pobednika, ili da proglasi samo prvo, samo drugo ili samo treće mesto.

Rezultati će biti objavljeni u roku od mesec dana nakon zatvaranja konkursa.

Radove šaljite na adresu klubputnika.kontakt@gmail.com, u poruci naslovljenoj „Konkurs 2019“.

Za dodatna pitanja, tu je odgovarajuća forumska tema.

Rok za slanje radova je 15. februar 2019.

NAGRADE

Prva nagrada iznosi 200 evra. Druga nagrada iznosi 100 evra a treća nagrada 50 evra.

Svi radovi koji uđu u užu selekciju biće objavljeni na sajtu Kluba putnika.

Postoji mogućnost da najbolji radovi budu uključeni u neku od budućih štampanih antologija.

Rezultati konkursa biće objavljeni na ovom sajtu.

Slične vesti