37.3 C
Belgrade
22/06/2024
region rezultati konkursa

Проглашен добитник награде „Ђура Јакшић“


Радомир Д. Митрић добитник је овогодишње, тридесет  и осме по реду, престижне награде „Ђура Јакшић“, која се додељује под патронатом истоимене библиотеке у Српској Црњи.

Помно размотривши стотинуосамнаест пристиглих песничких збирки, те изабравши једанаест међу њима у ужи избор, Стружни жири у саставу Марија Шимоковић, Драган Јовановић Данилов и Срђан Орсић (председник) једногласно је донео одлуку да књигу Кино Медитеран у издању шабачког Суматра издавштва прогласи за најбоље поетско дело написано на српском језику и објављено између два фестивала „Ђурини дани“.

У своме образложењу, Жири наводи:

„Етаблирано књижевно име и у земљи и свету, Радомир Д. Митрић (Јајце, 1981), песник, прозни писац, есејиста и преводилац, али и библиотекар, филолог и веб дизајнер, с разлогом је најнаграђиванији стваралац у оквирима генерације којој припада, иако никада није био део војводско-сердарских књижевник закулисних кланова и еснафа. 

Добровољни изгнаник из књижевне чаршије, који несврставањем чува своју инокост,  новом, дуго чеканом збирком, заиста је успео да досегне врхунце свог досадашњег стваралаштва, сјединивши у њој сва сазвучја свог бића и пропевавши једниственим, сунчевитим језиком, узаман свим наметнутим тенденцијама постпоетског доба и хазардних дана.

Неистечно врело његовог надахнућа манифестовало се у књизи која у себи овенчава више самосталних целина, компонованих сатрепетно, помно и са пажњом античких стваралаца, гладилицом углачаних до звучног и мисаоног савршенства. 

Подневне, вечерње и поноћне пројекције песничког бића у рибоосјенима и змијопостојбинама, нису безумнице, него умни и заумни интимни интераријум, путна карта са описима саобраћајница и сведочанство лирског пута у себи и по свету, те писања и брисања песама годинама, као смисла постојања ендемскогг уникума, пунокрвног Песника, једног од оних због којих опстојава свет. 

Поносни што наш језик рађа и озвчује овакве таленете, унисоно придружујемо његово име ленти већ награђених Ђуриних књижевних потомака, знајући да би и сам Јакшић Радомиру Д. Митрићу од срца наздравио и захвалио на свему до сад постигнутом.“  

Награда у виду дипломе и новчаног износа, биће песнику уручена на церемонији свечаног отварања „Ђуриних дана – Липарских вечери“, 7. јуна у Српској Црњи.

Slične vesti