37.3 C
Belgrade
22/06/2024
Miljan Ristić nove knjige Srbija

Miljan Ristić – Smrtonosne i opasne knjige

U prodaji je studija Miljana Ristića Smrtonosne i opasne knjige.

Smrtonosne i opasne knjige je deseta knjiga koju pisac, pesnik, bloger, aforističar, publicista, književni i rok kritičar, autor radio podkasta i portala eXperiment u kome je sve moguće Miljan Ristić objavljuje. Miljan je svoju desetu, jubilarnu knjigu, posvetio knjizi. „Glavni junak“ i centralana tema ove knjige je sama knjiga i to je suština samog omaža. U pitanju je svojevrsna studija koja se bavi knjigama i to, kao što kaže sam autor, „tamnom stranom knjige“.
Knjiga je sačinjena od osam poglavlja: Religijske knjige, Ideologije i doktrine, Opasne i štetne knjige, Zabranjivane i cenzurisane knjige, Cenzura u Srbiji, Knjige kobne po svoje tvorce, Spaljivanje knjiga i Fikcione knjige smrti u kojima Ristić piše o knjigama koje su imale loš i štetan uticaj kako na pojedinca tako i na mase. Knjigama koje su izazivale ratove i rušile kraljeve. Knjigama koje su bile uzrok velikog stradanja i smrti. Knjigama koje su spaljivane i zabranjivane. Knjigama koje su bile revolucionarne i koje su donele smrt ili patnju svojim tvorcima. Knjigama oko kojih se gradila zla kob, misterija ili mit i legenda i za koje se smatralo da su proklete. Knjigama sa čijih se stranica još uvek sliva krv nevinih i nastradalih ili pak oseća patnja i bol onih koji su bili žrtve pisane reči.
U knjizi je autor obradio preko 120 knjiga, koje su kroz ljudsku istoriju svojim uticajem i „postojanjem“ stekle status „smrtonosnih“ i „opasnih“ knjiga. Obuhvaćene su knjige stare nekoliko hiljada godina, ali takođe spominju se i knjige nastale u ovom modernom dobu.
U fazi pisanja ove knjige, sfera istraživanja nije bila fokusirana samo na književnost, istoriju i naučnu literaturu, već je autor dosta pažnje posvetio i na stvaralaštvo iz oblasti popularne kulture što je u konkretnom slučaju podrazumevalo veliki broj odgledanih filmova, serija, anima, pročitanih stripova i mangi a koji su se u izvesnom smislu bavili knjigama koje su bile predmet istraživanja. Svakako da je internet kao mediji savremenog doba bio osnovno sredstvo u postupku istraživanja i prikupljanja neophodne građe za ovu knjigu, ali i klasično istraživanje međ’ gomilom knjiga što je podrazumevalo sate i sate čitanja nije bilo zapostavljeno. Na taj način ova knjiga predstavlja spoj modernog i tradicionalnog načina koncepiranja jedne književne građe, pa u tom smislu može biti spoj prošlosti i sadašnjosti sa nadom da budućnost knjige neće biti tako strašna i surova u meri u kojoj su pojedine knjige o kojima je pisano u ovoj knjizi bile kobne i sudbonosne za mnoge pojedince, grupacije i narode.
U Uvodnoj reči autor je napomenuo da je tema kojom se knjiga bavi prilično kompleksna i široka i da sigurno može mnogo više da se kaže o temama koje knjiga sadrži, ali da ipak smatra da je ono što je sakupljeno i uobličeno u knjigu i više nego dovoljno za početak, da poenta nije bila fokusirana na opširnosti već na sažetosti i da se u knjizi nalazi mnogo toga zanimljivog, intrigantnog i mističnog ali i šokantnog i zaprepašćujućeg.
A da li je baš tako, to ćete saznati samo ako krenete sa čitanjem ove knjige.

Knjiga se može naručiti po ceni od 800 dinara.

NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    Slične vesti