37.3 C
Belgrade
22/06/2024
književnost region Srbija

Konkursi regiona: Zašto ne objavljujemo pojedine konkurse i zašto povlačimo objave

Poštovani priređivači konkursa, čitaoci i posetioci sajta,

Konkursi regiona postoje već devet godina. Za to vreme objavili smo više od 7.000 članaka; smatramo da smo istrajnošću i upornim radom na povezivanju aktivnosti u kulturi doprineli da se u ovom zanemarenom polju stvari bolje odvijaju.

Više puta smo bili pod pritiskom, pa smo tako optuživani – zašta postoji dokumentacija u vidu prepiske na mejlovima – navešćemo samo deo arsenala: da smo izdajnici srpskog naroda, da protežiramo bošnjačku književnost i bošnjačko viđenje istorije, da smo kukavice jer ne želimo da objavimo konkurs u kome se vređa jedna visoko pozicionirana javna ličnost u odnosu na njeno seksualno opredeljenje. Takođe i da: moramo(!) da obajvljujemo samo konkurse regionalnog i međunacionalnog tipa, kako bismo sprečili srpsku zajednicu da bude jedinstvena i povezana van granica Srbije. Postojali su i pritisci da se od strane Konkursa regiona priznaju kulturne i teritorijalne autentičnosti Sandžaka i Kosova i Metohije tako što će im se dodeliti posebna celina u okviru sajta.

Na sve ove neknjiževne aktivnosti, međutim, mi ne dajemo ni pet para, niti se plašimo ikakvih „posledica“ zbog toga što ne objavljujemo konkurse koji sadrže uvredljive poruke, te omalovažavanje na nacionalnoj ili verskoj bazi.

Takođe preporučujemo priređivačima konkursa da vode računa da njihovo poslovanje bude u skladu sa važećim zakonima i da obrate pažnju na propise o zaštiti maloletnih lica, kao i da osnivači novih organizacija ne daju imena tim organizacijama koja su previše slična već postojećim institucijama i koja mogu učesnike konkursa i nas koji konkurs objavljujemo dovesti u zabunu. Takvi konkursi neće biti objavljivani a po eventualnoj pritužbi biće povučeni.

Ovom prilikom upozoravamo i učesnike konkursa da obrate pažnju na autentičnost konkursa na kome učestvuju, da se ako mogu raspitaju i provere gde odlazi njihov autorski rad.

Još jednom ponavljamo upozorenje koje već devet godina stoji u vrhu našeg sajta:

Konkursi regiona u najboljim namerama samo prenose tekstove priređivača konkursa i ne odgovaraju za eventualne nepravilnosti u podacima.
Kontakt e-mail: konkursiregiona@gmail.com

S poštovanjem vaši,

Konkursi regiona

Slične vesti