37.3 C
Belgrade
22/06/2024
nove knjige Srbija

DREAMING – Danijela Milosavljević

  1. juna ove godine (dakle još veoma sveže) pojavila se knjiga kratkih priča neobičnog naziva „Dreaming“ novosađanke Danijele Milosavljević rođene 1965-te u Zrenjaninu. Zbirka naslov duguje prvoj priči, duhu i filozofiji Aboridžina, izvornog naroda Australije, koji tvrde da se stvarni život zapravo nalazi u snovima.

Autor ispreda priče upravo onakve kakve se mogu videti na svetlosti dana, ali se zaista sagledavaju samo u tmini dubine ličnog ega. To su priče koje slušamo na ulici, u autobusu, prodavnici, školi i koje su svuda oko nas, ali im autor na jedan izrazito poetičan, isceliteljski način daje potpuno drugačiji smisao.

I kada se na dečji način iščuđuje, i kada sa sigurnošću mudrog starca zaključuje, Danijela Milosavljević uvek mudruje na svoj nenametljivi poetični način. Igra se filozofa u dečjem spontanom pitanju dotičući socijalnu tematiku; igra se deteta u ozbiljnom ličnom gubljenju sebe tražeći slobodu tela, uma, slobodu izbora kao jedino suštinsko poimanje slobode. Upućuje poruku svetu, ali upućuje poruku i svom unutrašnjem biću. Bavi se individualizmom isto koliko i globalizmom. Ukazuje nam na to da je bezgranični kosmos mali u poređenju sa našom dušom…

Kroz njene priče provejavaju legende dalekih naroda, pariski bistroi, čudni obrti u kompjuterskim igrama, novosadska racija, pa ipak, sve te egzotične teme ne ostaju daleke i uzbudljive kao kod Zen Greja ili Karla Maja, već u nama izazivaju bliskost i čudnu mešavinu tuge i topline. Danijela sve vreme piše o sebi, o događajima kojima je na neki način bila svedok ili je i sama u njima učestvovala, o događajima koji se odigravaju tu kraj nje, pa samim tim i kraj nas. Profiltrirani kroz njenu duboku, rekao bih tipično žensku osećajnost, i blizanačku igru sa egzotičnim, postaju jedinstvena smesa koja omamljuje čitaoca.

Daleko od toga da su te priče bezazlene. Provejava kroz njih poprilična doza erotike, nasilja, pa i političkog angažmana, ali je sve to savršeno skriveno čudesnom mimikrijom utopljenom u nežni vez Danijelinih snova.

 

Danijela Milosavljević rođena je 1965. godine u Zrenjaninu. Srednje obrazovanje stekla je u muzičkoj školi „Josif Marinković“ – instrumentalni odsek violina, a potom, svoje formalno obrazovanje zaokružuje na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“. Danas, živi i radi u Novom Sadu, kao sistem analitičar i projektant informacionih sistema.

Iako joj je forma kratke priče osnovno opredeljenje, piše i književne kritike, a ponekad pravi izlet i u kombinovane forme. Priče su joj zastupljene u zbornicima radova, elektronskim i književnim časopisima u zemlji i inostranstvu.

Nestereotipne priče koje piše imaju za cilj da ostave dubok trag u umu i duši čitaoca, da pokrenu emociju i potaknu na razmišljanje. Zanimljiv izbor tema i bezgranična mašta, preduslov su dugom ostajanju u sećanju. Razvijajući empatiju prema glavnim likovima, svaku priču lično proživljava, zato ih i naziva „priče iz duše“.

Danijela Milosavljević DREAMING

Izdavač: IA Nova POETIKA – Argus Books&Magazines, Beograd

Za izdavača: Lazar Janić

Glavni i odgovorni urednik: Milomir Bata Cvetković

Naslovna fotografija: Kristina Milosavljević

Dizajn: Milomir Bata Cvetković

Recenzenti: Snežana Aleksić Stanojlović

Stevan Šarčević

Mirjana Štefanicki Antonić

Slične vesti