22.9 C
Belgrade
23/07/2024
nove knjige Srbija Zoran Ilić

Zoran Ilić – Sve što neko (ne)zna

U prodaji je novi roman Zorana Ilića: Sve što neko (ne)zna.

O svom romanu Sve što Neko (ne) zna pisac Zoran Ilić kaže sledeće:

“Bilo mi je važno da ispričam bilo koju priču o tom gradu: o gradu koji je u romanu nazvan K.  Sve ostalo u njemu je tek bekgraund za tu priču. Za sve te davne priče iz mog detinjstva, dečaštva… Iz davnih vremena kada smo živeli u jednoj drugoj i drugačijoj komunističko-socijalističkoj državi koja se protezala “od Vardara pa sve do Triglava”. Da, tako se govorilo za tu  državu želeći da se istakne njena grandioznost. Njen značaj kako u balkanskim, tako i u evropskim okvirima.

Država koja je uvek posmatrana kao plen. Lak plen jačih, moćnijih…

I jednoga dana smo i postali lak plen. Onda kada se i na našim prostorima ostvarila rečenica španskog generala Franka o petoj koloni…

Naravno, nisam mogao da tu I tamo kažem nešto I o svojim spisateljskim saborcima I saborkinjama. Kako iz sadašnjosti, tako I iz prošlosti: Elena ferante, Elza Morante… Alberto Moravija… Dante, Bokačo… Jozef Škvorecki.. Američka pesnikinja Doroti parker. Da, ona koja je poznata po rečenici: “ujutru prvo operem zube, a onda naoštrim jezik”.

I to je (skoro) sve što junak mog romana nazvan Neko zna ili nedovoljno zna (da ne kažem: “ne zna!”) o ovom svetu. Jer ono što on ne zna, Neko misli da zna njegov kreator, pisac ovog romana…”

ROMAN SE MOŽE NARUČITI PO CENI OD 400 DIN.

NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    Slične vesti