6.2 C
Belgrade
18/04/2024
region rezultati konkursa

Saopštenje za javnost o završetku trećeg „Biber“ konkursa

Saopštenje za javnost o završetku trećeg „Biber“ konkursa

Treći „Biber“ konkurs za kratku priču, na kom su učestvovali autori/ke koji/e pišu na albanskom, makedonskom, srpskom, bosanskom, hrvatskom ili crnogorskom jeziku, je završen.

Žiri u sastavu Rumena Bužarovska, Lejla Kalamujić i Shkelzen Maliqi doneo je odluku o pričama koje će dobiti nagrade i onima koje će biti objavljene u zbirci.

Odlukom žirija nagrađene su priče:

Treća nagrada: Mačetom ćeš me, mačetom ću te, Tamare Kovačević iz Ljubljane

Druga nagrada: Lito, Ante Storića iz Šibenika

Prva nagrada: Glava, Monike Herceg iz Petrinje

U zbirci će, uz nagrađene, biti objavljene i priče autora i autorki: Abida Jarića, Afrima Demirija, Aide Šečić Nezirević, Anete Petruševske, Bese Kalaje, Bojana Todorovića, Bojane Babić, Dimitrija Bukvića, Dragane Ranđelović, Ernada Osmića, Gabrijela Delića, Gordane Stojanoske, Imera Topanice, Isidore Petrović, Luize Bouharaouae, Manje Veličkovske, Maria Merdžana, Milane Gajović, Nikole Petrovića, Slađane Nine Perković, Stefana Slavkovića, i Tihane Gambiraže.

U prilogu dostavljamo i odluku žirija.

„Biber“ konkurs bio je otvoren od januara do juna ove godine. Ukupno je na konkurs stiglo 464 priče. Konkurs je za temu imao sve priče koje se odnose na pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, one priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u “neprijateljskim” cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve.

Zahvaljujemo se svim autorima i autorkama koji su učestvovali na konkursu, kao i žiriju koji je doneo konačne odluke.

Višejezična zbirka kratkih priča biće odštampana do marta/ožujka 2020. godine. Planiramo i pripremamo i sledeći, „Biber 04“ konkurs, čije otvaranje već možemo da najavimo za početak 2021. godine.

Čestitamo svim nagrađenim autorima i autorkama, kao i svima čije će kratke priče biti objavljenje u zbirci.

Biber tim

Ana Bitoljanu

Davorka Turk

Ivana Franović

Katarina Milićević

Qerim Ondozi

Slične vesti