25.8 C
Belgrade
25/05/2024
nove knjige Srbija

Željka Gavrilović – Prinčev pupak

            Pomalo je takvih pripovedaka i romana kojima se, u srpskoj književnosti, dostojno prislužuje u slavu erosa. Prinčev pupak Željke Gavrilović je upravo takav roman, možebiti knjiga “ulančanih” priča, u svakom slučaju neobična proza kakvu smo dugo čekali.Čitaocu se, kadšto, može učiniti da mu je umesto ove knjige, pred očima durbin „od sedam kolena “kojim bludi kroz ozvezdani mrak, po nebeskoj promaji na kojoj se „Vlažni snovi prosušuju …
Sve je u ovoj knjizi iz duše, a ništa po modi !

            Iz recenzije Radovana Belog Markovića:

Roman se može poručiti u knjžarama Vulkan, Delfi i na drugim (online) prodajnim mestima.

Željka Gavrilović živi i radi u Valjevu. U dužem vremenskom periodu, objavljivala je prozu u srpskoj periodici (Letopis Matice srpske, Sveske, Kvartal, Trag…). Zbirku kratke proze „Fotografije, snovi“ objavila je 1993. u „Dečjim novinama“.

            Knjiga koja je aktuelno pred vama, ukazuje na nameru autorke da ljudsko vreme, a posebno ljubavno vreme izmesti iz obrazca fizičkog i pravolinijskog toka, ali i da naglasi repetitivnost istog u raznim obličijima (zbog čega su neke priče preuzete iz zbirke „Fotografije, snovi“).  Upravo ta repetitivnost razlog je što je, tokom svog nastajanja, tekst dobio radni naslov: roman fuga.

Slične vesti