U prodaji REZ – Regionalni zbornik socijalne i angažovane poezije

Filed under: nove knjige,Presing izdavaštvo,region,REZ,rezultati konkursa,Srbija |

rez-koriceU prodaji je REZ – Regionalni zbornik socijalne i angažovane poezije.

REZ je rezultat odabira radova sa Presingovog konkursa iz 2016. godine. Na konkurs se prijavilo 300 autora/ki, koji su poslali 1.200 pesama. U Zbornik su uvršteni radovi 49 pesnika.

Iz predgovora Ivane Maksić:
“Poput zbornika Do zuba u vremenu (Presing, 2014),  i REZ predstavlja izvestan eksces i to u pogledu vrlo važnih pitanja: njegovi urednici i autori dele stav da je poezija (kao i književnost uopšte) izrazito politična, tako da kriterijume za sačinjavanje antologije ne ostavljaju imaginarnom prostoru neutralnosti koja se unapred zavetuje političkoj korektnosti, pa i književnoj „večnosti“.
Zauzimanje neodržive neutralne pozicije, verujemo, paravan je za pisanje i objavljivanje pamfletske poezije (pežorativni epitet koji se često pripisuje angažovanoj poeziji), budući da u raznim best-off fiokama, predvidivoj razmeni kulturnog i socijalnog kapitala, ostaje jedino već unapred potrošena mogućnost za čitanje poezije kroz lenjo parazitiranje na ideološki upodobljenom, proverenom imenu AUTORA.”

Svi autori čiji su radovi odabrani mogu svoj primerak preuzeti na Sajmu knjiga 23-30.10.2016. Pesnici koji ne budu u prilici da dođu na Sajam dobiće svoj primerak poštom. Još jednom, zahvaljujemo svima na učešću na konkursu.

REZ se može kupiti na Sajmu knjiga po ceni od 500 din ili poručiti popunjavanjem narudžbenice.

Nakon Sajma, REZ će moći da se kupi u knjižarama.

NARUDŽBENICA:

Ваше име (обавезно)

Ваша е-пошта (обавезно)

Предмет

Ваша порука

 

4 Responses to U prodaji REZ – Regionalni zbornik socijalne i angažovane poezije

 1. Ako želite da rešavate političke i socijalne probleme, nemojte koristiti poeziju kao izgovor da se ne uključite u politiku. Ona ima realnu moć da promeni stanje na terenu, a zbornik koji će mahom autori kupiti/dobiti i pročitati – ne.

  Jovan
  24/10/2016 at 19:57
  Одговори

  • DA!

   Petar
   31/10/2016 at 00:02
   Одговори

  • Pjesnici su voda, politicari su ulje. Voda je bistra, cista i pitka, ulje je mutno, masno i ljigavo. Pjesnici simbolizuju najuzvisenije stanje duha, politicari simbolizuju najnize stanje svijesti. Pjesnici oplemenjuju svijet, politicari ga unistavaju. Najjace oruzje pjesnika su rijeci, a politicara bombe. Rijeci su mocnije oruzje od bombi, jednom izgovorene ili napisane traju hiljadama godina, traju vjecno… Zato su pisce i pjesnike proganjali i ubijali, a ne zbog klasicnog politickog angazmana. Lorka se nije bavio politikom, vec je zivotno pjevao o zivotu, ali i to je vec bilo dovoljno subverzivno i nedopustivo u kulturi smrti, a kamoli tek kakva angazovana poezija. Ali Lorkine pjesme su besmrtne, a Frankov rezim je nepovratno mrtav. Voda i ulje su, dakle, nespojivi, jer prirodno ne prianjaju jedno uz drugo. Tek uz pomoc raznih emulgatora, stimulatora i hemije moguce ih je vjestacki spojiti, i tada se dobija margarin, najbljutavija moguca smjesa, najstetnija i najopasnija po ljudsko zdravlje, a tako cesto proizvodjena i masovno konzumirana na ovim prostorima.

   MIRO
   31/10/2016 at 01:32
   Одговори

 2. Pravi pesnici su izumrli kao dinosaurusi.Danas postoje gomile skribomana željni slave i dokazivanja.Poezija je postala polje za iživljavanje koje- kakvih tipusa čije je psihičko stanje pod velikim znakom pitanja.“Politika nije brlog u kom se prasci valjaju no sveta i strašna služba otadžbini i narodu“.Ako je današnja plitika „sveta i strašna služba“ ja sam Marko Kraljević.Sve u svemu ne postoji ni poezija ni politika i zato narode neka ti je Bog na pomoći.

  zozon
  17/11/2016 at 23:08
  Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*