31.8 C
Belgrade
25/06/2024
rezultati konkursa Srbija

Rezultati konkursa „Dušan Vasiljev“

Na konferenciji za medije održanoj u ponedeljak, 20. 7. 2020. godine, u prostorijama G Kikinda, žiri za dodelu književne nagrade Dušan Vasiljev objavio je da će priznanje za 2019. godinu, plaketa kao i novčani iznos, pripasti Maši Seničić za knjigu poezije Povremena poput vikend-naselja („Treći trg“). Žiri je odluku doneo većinom glasova. U konkurenciji se našao 171 naslov, što je najveći broj naslova u istoriji nagrade, a u najužem izboru, pored pomenutih dela, našli su se i romani Marka Tomaša Nemoj me buditi („LOM“), kao i  Paučina Vidosava Stevanovića(„Službeni glasnik“).

U obrazloženju žirija u sastavu Dunja Ilić, Ivan Radosavljević i Srđan Srdić, naglašava se da knjiga Maše Seničić predstavlja spoj konceptualnog razmišljanja, kao i izrazitog individualnog talenta. U savremenoj srpskoj poeziji nema mnogo primera pesničkih zbriki koje su realizovane s toliko sigurnosti i svesti o pesničkom postupku kao takvom. U vremenu koje nije naklonjeno poeziji, Maša Seničić konstituiše jedan supermoderan izraz koji dejstvuje kao potpuna analogija onome što pesnikinja generacijski, ali i na nivou vrste živi. Upravo ova, diskretno naznačena generacijska aura, dovodi poeziju Maše Seničić u blizinu lirike Dušana Vasiljeva, zauvek mladog klasika i zastupnika glasa jedne davno izgubljene generacije, s tim što dominantni konflikti u knjizi Povremena poput vikend-naselja bar na prvi pogled nisu izazvani istorijom sveta, već istorijom ljudskosti po sebi. U tom smislu, Maša Seničić rekreira sve ono što je poeziju Dušana Vasiljeva učinilo večnim mestom srpske književnosti. 

Književnu nagradu Dušan Vasiljev na godišnjem nivou dodeljuje G Kikinda u znak promocije savremene srpske književnosti, kao i simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika.

Slične vesti