27.6 C
Belgrade
24/06/2024
rezultati konkursa Srbija

Rezultati dva konkursa časopisa AKT iz Valjeva

ШЕСНАЕСТИ КОНКУРС ЗА КРАТКУ ПРИЧУ ЧАСОПИСА „АКТ“

     На конкурсу за кратку причу часописа Акт из Ваљева приспело је 187 прича од 72 аутора из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Бугарске и Канаде. Жири у саставу Душан Стојковић (председник), Данијела Падејски (члан) и Дејан Богојевић (члан) донео је одлуку да награди четири приче.

     Прва награда је припала Гордани Смуђи за сасвим апсурдну, максимално онеобичену кратку причу „Човек који је сувише гласно дисао“. Другу награду поделиле су два текста двеју ауторки: „Необична прича“ Марије Бјелице и „Тишина“ Маје Томић. Најнеобичније, и најснажније, су поенте у обема. Прва се окончава тврдњом како је у њој најнеобичније то што она, на први поглед, ништа необично у себи не садржи, а друга сликом до које се приспева продрма ли се њен песнички субјекат: „ … залебдеће пахуље у мојим очима и у тишини ће падати данима“. Трећу награду је добила прича „На маргини“ Владимира Милојковића. У њој се, полазећи од самоубиства велике песникиње Ен Секстон, „покреће“ шекспировска дилема бити или не бити, с тим што се њено разрешење одгађа за неки други тренутак.

     Жири је одлучио да похвали две приче: „Летећи снови“ Милице Надеждић и „Пеливан“ Радосава Милутиновића.

ДЕСЕТИ ВАЉЕВСКИ СРЕДЊОШКОЛСКИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС

     На десети по реду,  ваљевски средњошколски литерарни конкурс, који расписује часопис за књижевност, уметност и културу Акт, пристигло је 40 радова, од 22 ученика. Сви радови су стигли на време и под шифром.

     Жири у саставу мр Душан Стојковић, председник, Дејан Богојевић, члан и Данијела Падејски, члан донео је једногласну одлуку да равноправно награди пет ученика: Немању Грујичића,IV разред(Ваљевска гимназија), Виктора Лукића,III разред (СМШ „Живорад Грбић“), Милицу Лукић,III разред(Ваљевска гимназија), Катарину Павловић,IV разред(Ваљевска гимназија) и Петра Ђурђевића, III разред (СМШ „Живорад Грбић“).

     Ово је још један од начина на који часопис Акт промо више и подржава стваралаштво младих.

     Овом приликом се захваљујемо свим учесницима и њиховим професорима и честитамо свим награђеним ученицима.

Slične vesti