31.9 C
Belgrade
15/07/2024
rezultati konkursa Srbija

Priznanje Festivala u Aleksincu Savi Martinoviću

Beograd, 15. decembar – Peti festival humora i satire „Južnjačka uteha“ održan je 12. i 13. decembra u Aleksincu u organizaciji tamošnjeg Centra za kulturu, biblioteke „Vuk Karadžić“ i Beogradskog aforističarskog kruga.

Priznanje Festivala za ukupan doprinos balkanskom humoru i satiri uručeno je Savi Martinoviću (1935) iz Beograda, doajenu ovog žanra koji je objavio veliki broj knjiga aforizama, epigrama, priča i poezije i koji je dobitnik značajnih književnih priznanja u Srbiji i regionu. Njemu je prigodnu plaketu uručila direktorka Centra za kulturu Maja Radoman Cvetićanin.

U okviru Festivala predstavljene su nove knjige aforizama Bojana Ljubenovića „Protivotrov“ i Slavomira Vasića „Homosatiricus“.

Odigrane su monodrame „Ima jedna zemlja“ i „E, moj Todore“, po Ljubenovićevim tekstovima u tumačenju glumaca Jovice Jašina i Janka Radišića.  

U Art galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba „Sašave karikature“, autora Saše Dimitrijevića (1964) iz Niša, na kojoj je prikazano više desetina radova. Dimitrijević je profesionalni karikatursta angažovan u niškim „Narodnim novinama“ i dobitnik je više od devedeset međunarodnih nagrada.

Na večeri humora i satire u velikoj Sali Centra za kulturu učestvovali su aforističari iz Beograda Savo Martinović, Dragutin Minić Karlo, Vitomir Teofilović, Đorđe Otašević, Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović i Miodrag Stošić, pomognuti domaćim stvaraocima kratke forme Slavomirom Vasićem i Ivanom Matejevićem. 

Interesantno je da su se aforizmi svih autora nekoliko dana smenjivali na elektronskom bilbordu na platou ispred Centra za kulturu, u centru Aleksinca, a reakcije prolaznika bile su veoma pozitivne.

Održan je i omaž poznatom humoristi, karikaturisti i scenaristi Dejanu Patakoviću (1941-2019), koji je preminuo u aprilu ove godine. Ivan Matejević je podsetio na Patakovićeve početke sa 17 godina u „Ježu“ i svestrani rad na polju humora i satire, što je bilo ilustrovano nezaboravnim karikaturama i najuspelijim aforizmima.

BEOGRADSKI AFORISTIČARSKI KRUG

Slične vesti