27.8 C
Belgrade
13/07/2024
Bosna i Hercegovina nove knjige Srbija vesti

Nova kniga Branislava Mikulića ‘U SRCU JE BOGATSTVO’

LJUBAV JE MOJA RELIGIJA – kazuje nam  Branislav Mikulić u svom novom romanu

Prije par godina je   izašao roman-u-pričama ‘Srcem do beskraja’, kojim se Branislav Mikulić predstavio kao zreo pisac, zanimljvog tematskog fokusa. Ovih dana je u izdanju iste sarajevske kuće (Dobra knjiga), objavljen novi Mikulićev  roman. Naslovio ga je opet pomalo neobično, poliznačno: ‘U srcu je bogatstvo’.

Branislav,  naše gore list, koji je već tri decenije migrant i putnik, a trenutno stanovnik Amsterdama, ponovo dolazi s poklonom – s vrijednom  knjigom. To je ispovjedna proza, iskreno autorovo kazivanje o putu u duhovnost u kojoj je  srce izvor  svemoćne snage, čudesne topline koja druge ogrijati zna,  život im uljepšati može, novi život im podati. O ljubavi on kazuje što je za druge imamo, što je drugima možemo podariti. O tome autor piše, baš kao i u svom prethodnom romanu-prvijencu.

“Ljubav je čudo. Ona je najbolji dio čovjeka. Ona je silna, magična je. S njom sve možemo, s njom je sve moguće. Tugu tuđu u radost ona pretvara, bolesti smrtne podnošljivima čini, plač u smijeh obrće, beznađe svako od nje bježi. Ljubav čuda neviđena čini, ona nas čudotvorcima pravi. Ona je moćna, svemoćna baš kao Bog što je. Ona je sve. Ona bog je.”

Mikulić spoznaje snagu ljubavi kroz ljude koje sreće, o kojima piše. To su dragulji koji ga uče, koji mu kazuju i pokazuju da radost iz davanje dolazi, iz predavanje sebe drugima. On se takvima divi, on im zavidi, on hoće postati njima sličan, on sebi taj put bira.

“Ljubav je perfektna, ona je najbolje što u sebi za druge imamo, ona je najbolji dio čovjeka.  Ljubav, taj dašak božanski koji u nama prebiva,  blago je golemo, a neobično. Ona je  blago koje pravila trgovine ne priznaje, a ni zakone logike i algebre. Štaviše, opovrgava ih, i do apsurda dovodi. Ljubav je jedini imetak koji se ne da potrošiti ma kako da smo s njim rasipni. Nema takvog blaga na svijetu. To je savršeno bogatstvo – jedino koje se vraća kada ga darujemo, a umnožava i povećava kada ga dijelimo.

Već na samom početku knjige Branislav nagovještava temu svog romana, glavnu poruku koju drugima hoće kazati. “My religion is love”, stoji na omotnici knjige, na koricama njenim. A na kraju zaključuje: “Ljubav je neiscrpno  blago,  najveće koje imamo. Ljubav je čudo. S njom takvom  i tolikom, cijeli svijet obgrliti možemo.  Svako to može.”

Izmedju korica Branislav  kazuje kako je do te spoznaje došao, kakve je ljude sretao, ko su ti što su mu svo bogatstvo ljubavi pokazali i darovali, toj novoj religiji ga priveli. Taj središnji dio je poseban, tu je opisano autentično autorovo iskustvo, jedan neobičan put do suštine, do bitka našeg postojanja. Taj dio vapi da bude pročitan, on zove čitaoca da sam u sličnu  avanturu zakorači.

________

* Knjige Branislava A. Mikulića imaju sve veće knjižare u Bosni i Hercegovini, naručiti se mogu preko internata na www.knjiga.ba, na web stranici izdavača ili kod autora (branislavmik@gmail.com). Uskoro će je imati i sve javne biblioteke u zemlji, baš sve. Naime, autor i izdavač su odlučili darovati po jedan primjerak romana svakoj opštinskoj biblioteci u regionu..

 

Slične vesti