22.9 C
Belgrade
23/07/2024
Presing izdavaštvo region rezultati konkursa Srbija

Najuži izbor zbirki pesama IV Presingovog konkursa

Žiri u sastvau: Nadežda Purić Jovanović, Predrag Crnković i Predrag Milojević, odabrao je četrnaest rukopisa za najuži izbor IV Presingovog konkursa. Zbirke na konkursu tematski su različite – od onih koje se bave specifičnim pojavama – putopisnim, autobiografskim, generacijskim, literarnim – sve do knjiga koje daju neku vrstu izbora iz stvaralaštva autora. Izraz je takođe različit – od neposrednosti ispovednog tona do složene metaforičnosti. Ima dosta mladih autora koji tek traže svoj pesnički iskaz, ali na dobrom su putu da ga pronađu. Dobar deo pesnika piše u vezanom stihu, ali većina je i dalje na tragu savremenih pesničkih dostignuća, pa se u tom smislu provlači i tema pesništva, to jest postavlja se, neposredno ili posredno, i pitanje uloge pesnika u svetu.
Posao odabira nije bio nimalo lak – trebalo je od 219 zbirki, koliko je stiglo na konkurs, suziti izbor na najbolje rukopise. Žiri smatra da su se u užem izboru našle zbirke u kojima se lokalno i univerzalno blisko dodiruju, u kojima ima samosvojnog i profilisanog pesničkog JA, a kvalitet pesama duž rukopisa je ujednačen.

U uži izbor za nagradu ulaze sledećih četrnaest zbirki:

Pol Polanski (SAD), Autobusom po Jerusalimu
Nenad Glišić (Srbija), Naslednici vremena
Haris Jašarević (Srbija), Knjiga ljubavne poezije
Marijana Rajić (Srbija), U zagrljaju purpurnih kiša
Mladen Lukešević (Srbija), Frenki
Emina Selimović (BiH), Zembilj
Dražen Remiković (Crna Gora), Eho radija Bagdad
Jovana Ilkić (Srbija), Hrana za golubove
Ernad Osmić (BiH), Bosanski robot
Biljana Milovanović Živak (Srbija), Grmljavina je dugo trajala
Vernes Subašić (BiH), Ljubav za komarce
Jelena Blanuša (Srbija), Doba progesterona
Dino Međedović (BiH), Tuzlanski mjehur od sapunice
Elma Selimi (Srbija), Zakasnićeš da budeš čovek

Sledeći autori nisu ušli u uži izbor, ali žiri smatra da njihove pesme, pojedinačno ili u celini, treba pohvaliti: Roberto Vodanović, Ljiljana Tadić-Adžamić, Jadranka Milenković, Željka Aleksić, Jovica Đurić, Ljiljana Đurđević, Katarina Šarić, Branko Ječmenica, Boris Gortinski, Slavko Mali, Saša Skalušević Skala, Željana Vukanac, Vladan Šipovac, Tino Deželić, Sara Mađar, Aleksandra Ljubisavljević, Marija Radić, Ivan Jocić Viševski, Željko Janković.

Svim pesnicima Presing zahvaljuje na učešću.

Slične vesti