12.7 C
Belgrade
14/04/2024
rezultati konkursa Srbija

Nagrada „Branko Miljković“ za najbolju knjigu poezije u 2018. godini

Жири за доделу награде „Бранко Миљковић“ у саставу Горан Максимовић, председник и Марјан Чакаревић и Никола Живановић, чланови, на завршној седници одржаној 17.05.2019. године већином гласова је донео

ОДЛУКУ

да се Драгану Бошковићу додели награда „Бранко Миљковић“ за књигу песама Ave maria!у издању аутора.

Образложење

Жири је имао сложен задатак да се определи за најбољу књигу песничке продукције претходне године (на конкурс је пристигло више од стопедесет песничких књига а жири је имао увид у целокупну продукцију у 2018-ој години) и после исцрпне дискусије је већином гласова донео одлуку да награда „Бранко Миљковић“ за 2018. годину буде додељена Драгану Бошковићу за збирку песама Ave Marija!, у издању аутора.

Поема Драгана Бошковића својим инвентивношћу и луцидношћу отвара нове просторе српске поезије. Као достојан наставак претходне књиге The Clash, она представља својеврсан амалгам наученог, прочитаног и доживљеног који се прожимају на свим нивоима текста, тако да се и књижевност и оно најприватније схватају неразлучиво, једноставно као искуство. Духовитост и редовно изневеравање читаочевих очекивања, али и аутоцитатност која овде замењује рефрен и чини везивно ткиво текста обликују специфичну форму књиге, која се по чврстини може мерити са класичним.

Награду додељује Град Ниш, финансијски је подржава Министарство културе Републике Србије а организатор доделе је Нишки културни центар.

Награда се састоји од повеље, статуете и новчаног износа. Награда ће свечано бити уручена током маја или јуна месеца 2019. године у оквиру „Дана Бранка Миљковића“ у Нишу.

Slične vesti