31.2 C
Belgrade
20/06/2024
Miloš Predojević nove knjige Srbija

Miloš Predojević – Između svetova

U prodaji je zbirka kratkih priča Miloša Predojevića Između svetova.

Priče su povezane zajedničkim naratorom koji ispisuje prave i fiktivne autobiografske beleške. Smisaono težište pomereno je ka preseku „svetova“ prošlosti i sadašnjosti, realnog i imaginarnog, životno-iskustvenog i pročitanog, osmišljenog u glavi i napisanog na papiru/računaru. U mnoštvu verzija jedne iste stvarnosti, narator ispisuje svoju koja često prelazi iz dnevnih zbivanja u fantazmagorični svet ili nadomešta ono što u toj stvarnosti nedostaje – mir, sagovornik, toplina, sigurnost… Knjiga objedinjuje različita misaona polja i različite segmente života (porodica, fakultet, zabava, emotivni odnosi, prijateljstvo) u jednu (možda jedino moguću) stvarnost pripovedanja.
Miloš Predojević (1990, Crvenka), diplomirao je na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, nakon čega je na Odseku za komparativnu književnost istog fakulteta završio master akademske studije. Objavljivao kratke priče u časopisima. Osvojio je prvo mesto na književnom konkursu „Janoš Šiveri“ (2017).

NOVO SADA
(…)
I, zašto smo stali? Ne, ti ne možeš biti ljuta na mene, jer ti jesi ja. A ja se ne mogu osećati loše, mogu samo da se osećam dobro, jer sam te ponovo našao. Širim ruke i grlim te, poput devojke koju nisam video godinama. Ti, čudna materijo koja mi pružaš utočište… Gde si bila sve ovo vreme? Nedostajala si mi, jel ima uopšte potrebe da ti pričam o tome? Sad kada si tu, želim da provodim mnogo vremena sa tobom. Želim da te vajam od misli, da te vezem od slika, da ti dajem život iznova i iznova i.. Želim da te stvaram. Postoji toliko neispričanih priča koje moram da zabeležim. One me proganjaju noćima; zbog njih imam nemirne snove i budim se težak kao izubijano olovo. Trebaju mi tvoja krila sačinjena od muzike. Treba mi tvoj beli papir i sloboda koju on pruža. Trebaju mi prostranstva koja ću da obojim u razne životne boje. Potreban sam svim tim izgubljenim dušama koje lutaju i ne mogu da pronađu mir. Predugo su čekale. Moram da ih prizovem, i za njih da napravim dom. Najbolji dom, na najboljem od svih najboljih svetova.
Čudne su ove misli koje izviru iz dubine mog malog bića. Raduje me njihovo oblikovanje. Selekcija reči i padeža, obraćanje svim tim silama, univerzumu. Dok Spasoje laje u dvorištu, nevinim detinjastim lavežom.. Ne brini, našao sam te.

VELIKO LIMUNOVO DRVO II
Mermerni kamen na kome se sedelo više nije tamo. Oduzeli su mu najboljeg prijatelja. Što se njega samog tiče – još uvek je živ. Verovatno svestan svoje sudbine, počeo je da ispušta neku čudnu tečnost. Mora da plače.
Ne, on više nema krošnju, to je samo žbun na njegovoj glavi. Uvek mi je bilo krivo kada vidim takvo drveće. Deluje nemoćno. Ali ono što je i dalje veliko, to je njegovo srce. Ono kuca zajedno sa mojim, i dalje, nadajući se…
*
Tih dana sve je izgledalo kao da će večno trajati. Bezbrižnost, očev kaput pod kojim sam se grejao, i majka koju smo svako veče čekali na krugovima u centru. Bio sam jako mali, ali sećam se svega. Ona bi se pojavila na korzоu, i meni bi srce poskočilo. Ušuškao bih se uz oca, a on bi navukao kapu do očiju. Mama nas ne bi primetila, prošla bi tik pored nas. Mi bismo onda iskočili iz naših skrovišta i dreknuli ka njoj. Taj momenat, kada ona okreće glavu… zauvek urezan u moje sećanje. Osmeh iznenađenja na licu, i plava kosa koja je lepršala na vetru.
Svi skupa bismo krenuli kući, preko mosta. Ja bih u većini slučajeva bio u sredini. Moja leva ruka bila bi u očevoj desnoj, a mamina leva držala bi moju desnu…
Šta se to dogodilo? Ne bih znao reći. Ostaje samo sećanje.
Osmeh na licima, miris svežih kokica i bezbrižnost koju dugo nisam osećao.

Knjiga se može naručiti po ceni od 500 dinara.
NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    Slične vesti