10.8 C
Belgrade
23/04/2024
rezultati konkursa Srbija

Međunarodni književni natječaj Lapis Histriae 2020: rezultati

U petak. 12. 6. 2020., stručni žiri književnog natječaja Lapis Histriae 2020 koji čine spisateljice Laura Marchig i Tea Tulić te pisac Marko Sosič, sastao se u Antikvarijatu knjiga Ex libris u Rijeci. Utvrdili su da je na 15. Međunarodni književni natječaj za kratku priču Lapis Histriae, koji organizira Forum Tomizza, na temu DOMOVINA D.D. pristigao ove godine 121 tekst na hrvatskom, slovenskom, talijanskom, bosanskom, srpskom i crnogorskom jeziku.

Zbog epidemije koronavirusa, Forum Tomizza nije se mogao organizirati ovog svibnja u Trstu, Kopru i Umagu. Organizatori se nadaju da će manifestacija ipak biti organizirana na jesen, pa će tom prilikom i nagrada biti uručena dobitniku na početku umaškog dijela programa.

Žiri je odlučio da ove godine nagradu dobije Fuad Hrustić za priču „Mladi lososi“. Nagrada Lapis Histriae 2020 iznosi 8.000,00 kuna. Artefakt Lapis Histriae 2020 rad je kipara Ljube de Karine.

U užem izboru za nagradu bile su još sljedeće priče: „Nitko“ Ante Storića (Šibenik), „Toni“ Mime Juračak (Sisak), „Bezdomnost u trnju stranputica“ Tomislava Žigmanova (Subotica), „Selmin nišan“ Alene Begić (Ljubljana), „Azaleje u mom vrtu“ Marijane Čanak (Novi Sad) i „U riječi sve ne stane“ Željka Funde (Varaždin).

Za knjigu Lapis Histriae 2020, čije se izdavanje planira krajem godine, izabrane su još sljedeće priče: „Preko sedam mora“ Korane Serdarević (Zagreb), „Blues Roma Fazle“ Omera Ć. Ibrahimagića (Tuzla), „Očev jezik“ Suzane Matić (Zagreb), „Sivokraj“ Branke Selaković (Beograd), „Mi smo vam kao neki čepovi“ Staše Nikolić Aras (Dubrovnik), „Ptice“ Luize Bouharaoua (Split), „Survivor“ Manke Kremenšek Križman (Ljubljana) i „Il letto“ Luciane Melon (Trst).

Iz obrazloženja žirija: „(…) Cijelom nizu aktualnih društvenih i kulturalnih problema u zapadnim zemljama povezanih s izbjegličkim valovima iz islamskog svijeta s jedne strane, a s druge jednako aktualnim identitetskim krizama mladih Bošnjaka koji su se nakon ratnih događaja u Bosni i Hercegovini rodili u izbjegličkim obiteljima na Zapadu, Fuad Hrustić originalno pristupa izabirući tradicionalni narativni podžanr „bakine priče“. Pripovijedanje o tim urgentnim, čak gorućim temama dobilo je time na suosjećajnosti i blagosti (…) Hrustićeva priča ne izdvaja se, dakle, samo po suptilnosti pripovijedanja o novim generacijama koje se nalaze u traganju za svojom domovinom, nego i u afirmaciji pripovijedanja općenito: bakina priča ovdje ne uvodi samo u san, ona otvara imaginarne prostore slobode, čuva sjećanje na prošlost, pruža utjehu i nadu.“

Fuad Hrustić rođen je 1963. godine u Gradačcu (Bosna i Hercegovina). U rodnom gradu radi kao profesor matematike. Objavio je tri zbirke priča: ,,Ahmedove ruke“ (2017.), ,,Tri ratna pisma“ (2019.) i ,,Majka će umrijeti sama“ (2020.). Nagrađivani je pisac kratkih priča i pjesnik. Na književnom natječaju „Dr. Eso Sadiković“ u Prijedoru dobio je dva puta prvu nagradu za kratku priču. Na književnom konkursu književnog portala Avlija iz Rožaja (Crna Gora) nagrađen je četiri puta: za priče i pjesme. Na književnom natječaju „Susreti Zija Dizdarević“ u Fojnici dobio je dva puta treću nagradu za kratku priču. Na književnom konkursu Udruženja za kulturu „Musa Ćazim Ćatić“ nagrađen je za najbolju pjesmu 2020. godine. Kratka priča objavljena mu je u knjizi ,,Izvan koridora: najbolja kratka priča 2010“ festivala „Odakle zovem“ u Podgorici. Uvršten je tri puta u knjigu najboljih priča pristiglih na Lapis Histriae: 2015., 2016. i 2017. godine.

Slične vesti