15.3 C
Belgrade
28/05/2024
književnost poezija rokovi rokovi u avgustu Srbija stalni konkursi zemlja

Međaš 2: pesma izvan bloka

Uredništvo časopisa “Književne vertikale” i Biblioteke “Vertikale”, te urednički tim Udruženja nezavisnih pisaca Srbije (UNPS) raspisuje konkurs za pesnićki zbornik pod nazivom Međaš 2 i podnaslovom – Pesma izvan bloka.

Posle velikog uspeha almanaha Međaš 1 koji je zastupao onostrano angažovanu poeziju, kao i drugih pesničkih i multimedijalnih projekata UNPS-a, i ovom prilikom pozivamo autorke i autore da pošalju svoje poetske radove za novu knjigu poezije koja će biti okvirno objavljena do sredine oktobra meseca.

Pojam granice koji je u prethodnom Međašu stajao kao sve ono što antropološki ili metafizčki određuje svakog od nas, u novom Međašu predstavlja društvena, politička, istorijska, predrasudna kao i sva druga ograničenja u kojima pesnik, pesnikinja, čovek, žena, čitalac, domaćin ili stranac, čudak ili strejter, profesor ili đak – živi i privređuje, odnosno bivstvuje i preživljava.

Međaš 2 nismo zamislili kao standardnu knjižicu socijalno angažovane poezije, nego upravo poput pošiljke koja prelazi barijeru, bila ona snoudenska, asanžovska, ili ona od Majakovskog – izvrnuti svoju kožurinu, da svuda sve samih usana bude, – bila ona i bobdilanovska, koja provocira a zvuči lekovito.

            Pesma izvan bloka time prelazi među i onog urbanističkog a socijalnog bloka, političkog, pa generacijskog, te rasnog i mnogih drugih blokova raznih orijentacija. Tekst time izlazi i iz bloka ili dokumenta ili tradicionalnog diskursa u kome se piše, budući pisan za spoljni prostor umesto za blok, namenjen onome što je sada. Problem nasilja koje predstavlja određenu temu dana, trenutno breme, takođe predstavlja barijeru ili tabu kroz koje pesma može proći. Pisati znači razumevati umesto glasno govoriti. Društvo mrtvih pesnika, viđeno na takav način u takozvanom objektivnom smislu, zapravo je trenutak u kome igra života traje, a autor joj daje svoj dar odnosno doprinos ili nijansu. Tek prebacivanjem visoke ograde, granice jedne enklave, pesnik/penikinja postaju živi. Tek angažmanom oni znače.

Autori/autorke šalju do četiri neobjavljene pesme na mejl konkursmedjas2@yahoo.com, otkucane u jednom Word dokumentu u kome se nalazi podaci za kontakt i kratka biografija (do 400 karaktera). Pesnički radovi se dostavljaju do 31. avgusta, elektronskim putem.

Pod neobjavljenim radom smatra se ono književno delo koje u celosti nije objavljeno u zbirkama, časopisima ili na književnim sajtovima ili profilima u štampanoj ili elektronskoj formi.

Slanjem svojih radova, autor daje izričitu saglasnost da poslati rad, odnosno radovi, mogu biti selektovani i objavljeni u zbirci (almanahu) ili posebno u jednom od narednih brojeva časopisa „Književne vertikale“.

Za objavljene radove organizatori konkursa i izdavač (Udruženje nezavisnih pisaca) ne obezbeđuju honorar niti autorski primerak zbirke, odnosno časopisa, te se autori/autorke slanjem radova na konkurs odriču autorskih prava u delu novčane naknade za objavljivanje istih u štampanoj formi u almanahu, odnosno časopisu ili u elektronskoj formi  na stranicama Facebook profila časopisa kao formi predstavljanja i afirmacije selektovanih autora/autorki. Prava izdavača za objavljivanje rukopisa na osnovu pretpostavljene saglasnosti autorica u smislu ovog javnog poziva, ističu objavljivanjem zbornika odnosno časopisa.

Organizatori konkursa, priređivači i izdavači zbirke ne odgovaraju za povredu autorskih prava od strane pojedinaca koji učestvuju na konkursu.

Pesme mogu biti pisane na oba pisma srpskohrvatskog jezika, različitim narečjima i govorima. Tekstovi moraju koristiti slova š, đ, ž, č, ć, dž kao i malo slovo i u značenju veznika i sl, dakle bez ikakvih upliva engleskog pravopisa u srpskohrvatski jezik. Izabrani radovi će biti objavljeni na onom pismu na kom su bili poslati.

Sve faze realizacije konkursa moći će se pratiti na našoj Fejsbuk stranici “Književne vertikale”, gde ćemo izveštavati o broju prispelih radova, autorkama i autorima, prvim utiscima, toku i načinu selekcionisanja, rezultatima selekcije kao i o planovima za predstavljanje buduće knjige. Naravno, selektovani autori i autorke koji/e će biti zastupljeni/e u Međašu 2 biće na adekvatan način predstavljani pratiocima naše fejsbuk stranice

Slične vesti