31.2 C
Belgrade
20/06/2024
Leonora Kristina Skov nove knjige Srbija

Leonora Kristina Skov – Mirna kao bubica

U prodaji je briljantni roman poznate danske spisateljice Leonore Kristine Skov – Mirna kao bubica.

Za ovaj autobiografski roman Leonora Kristina Skov dobila je nagradu koju dodeljuje Udruženje danskih knjižara, Zlatni lovor (De Gyldne Laurbær). To je jedna od najstarijih i najprestižnijih književnih nagrada u Danskoj (dodeljuje se od 1949.g.)

Kada Leonorina majka umre, ćerka odlučuje da napiše stvarnu priču o sebi i svom životu. Ona piše o usamljenoj Kristini koja odrasta u crvenoj kućici s baštom u Helsingeu, o devojčici koja ima samo jedan plan: samo ako se ponaša lepo i pristojno, dobija sve petice u školi i ne žalosti majku niti ljuti oca, oni će onda moći da je vole. Eh, kad bi tako bilo… Ona piše priču i o mladoj studentkinji književnosti koja se uprkos protivljenju roditelja seli u Kopenhagen da iznova stvori sebe kao spisateljicu. Leonora se na užas roditelja zaljubljuje u –  sveštenicu. „Kada potpuno propadneš, doći ćeš ti pokunjena nama na vratanca!“, kazao joj je otac, ali tada Leonorin gnev i želja za životom konačno preuzimaju kormilo.

Mirna kao bubica je snažna pripovest o gubitku svega i pronalaženju sebe, o nadi u razjašnjenje i žarkom stremljenju da se dođe do majčine ljubavi i onda kada se čini da je ona zauvek umrla.

Sve nagrade koje je autorka dobila za roman:

De Gyldne Laurbær 2019

Martha Prisen 2019

Spoken Word Prisen 2019Årets Laks 2019

Izvodi iz iz danske štampe:

„Roman je dirljivo i superiorno napisan s takvim jezičkim slikama o koje čitalac gotovo može da se poseče.“

* * * * *    Frank Sebastian Hansen, Ekstra Bladet

„Očaravajuća knjiga o teškom oslobađanju ćerke od roditelja punih predrasuda.“ 

♥ ♥ ♥ ♥    Lillian Munk Rösing, Politiken

Roman se može naručiti po ceni od 1000 din.

NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    Slične vesti