3.9 C
Belgrade
22/04/2024
esejistika region

Konkurs časopisa “Avlija“ za najbolji esej o jeziku

Redakcija časopisa za kulturu, književnost i društvene teme Avlija iz Rožaja raspisala je međunarodni konkurs/natječaj za najbolji neobjavljeni esej na temu: ”Moj bosanski, srpski, hrvatski, crnogorski jezik – jedan jezik sa četiri naziva”.

Ne pristajemo da negiranjem drugog uništavamo sadašnjost i budućnost i svoga i komšijskih naroda. Zato smo prihvatili da sva četiri naroda imaju pravo da svoj maternji jezik nazivaju onako kako hoće: bosanski, srpski, hrvatski, crnogorski; prihvatili smo i čitamo ćirilicu i latinicu, ne smeta nam ni ekavica niti ijekavica, ne treba nam prevod između istog jezika sa četiri naziva, ne prihvatamo da nam djeci u školama nameću jedan ili drugi naziv zavisno od režima koji je na vlasti – ravnopravni su nazivi bosanski, srpski, hrvatski, crnogorski; ne negiramo ni jedan od četiri naroda: Bošnjake, Srbe, Hrvate, Crnogorce; ne negiramo ni jednu od četiri države: Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru jer ako ovako nastavimo za sto godina niko neće govoriti bosanski, srpski, hrvatski, crnogorski jezik jer će svi otići van svojih država i njihovi unuci će govoriti engleski, njemački, francuski, turski… Ne treba nam dijalog i mišljenja lingvista, rasprave i deklaracije jer imamo zdrav razum. Nijesmo jugonostalgičari, neokomunisti, anacionalni niti naivni, ne radimo protiv svoga niti nekog drugog naroda. Ne želimo da nam unosno zanimanje i profesija bude Bošnjak, Srbin, Hrvat, Crnogorac a da pišemo:”neznam”, ”hotu”, ”netu”, ”tune”, ”precednik”, ”ljucki”, ” ne pismen”, ”bijo”, ”radijo”…  

Konkurs je otvoren od 10. oktobra do 1. novembra 2018. godine.

Autori koji žele da konkurišu trebaju poslati jedan esej.

Rad poslati na e-mail: avlija.konkurs@gmail.com.

 

Autori poslatih eseja su saglasni da se njihov rad objave na sajtu www.avlija.me, facebook stranici, novom printanom broju časopisa ”Avlija” i novom broju časopisa ”Novi mostovi”.

Rezultati konkursa biće objavljeni 15. januara 2019. godine  na sajtu www.avlija.me i www.konkursiregiona.net kada će biti saopštena imena pobjednika.

 

USLOVI KONKURSA:

– Slati samo esej koje nije ranije objavljen u bilo kakvom štampanom ili elektronskom obliku (internet).

– Svaki autor treba poslati jedan esej.

– U istoj poruci zajedno sa radom, poslati i kratku biografija autora sa osnovnim podacima: ime i prezime i adresu stanovanja.

– Redakcija časopisa i portala Avlija i žiri ne snose odgovornost u slučaju zloupotrebe autorskih prava prijavljenih eseja na konkursu od strane učesnika ili trećih osoba.

– Učešćem na konkursu, svi učesnici pristaju na uslove konkursa.

NAPOMENA: Radovi se šalju isključivo elektronskom poštom na e-mail: avlija.konkurs@gmail.com. 

Slične vesti