32.1 C
Belgrade
24/06/2024
poezija Srbija

Književni konkurs za poeziju: Međaš 1

Obaveštavamo autore da se zbog velikog interesovanja za konkurs Međaš 1, rok za slanje pesama produžava do prvog jula, kao i da pružamo mogućnost pesnicima iz regiona da pošalju svoje radove, radi poboljšanja kvaliteta i obuhvatnosti konkursa. U prilogu ponavljamo tekst konkursa sa pojedinostima:

Udruženje nezavisnih pisaca Srbije i Uredništvo književnog časopisa „Književne vertikale“ i biblioteka „Vertikale“ i „Virtuelne vertikale“ odlučili su da u 2023. godini a povodom desetogodišnjeg izdavačkog rada – gde su zapaženo mesto pored rubrike „Poetske vertikale“ u časopisu „Književne vertikale“, imale i pesničke zbirke različitih pa i eminentnih pesnika/pesnikinja – raspiše književni konkurs za pesme slobodne teme i nadahnuća, a koje će ući u almanah UNPS-a. Almanah pod simboličnim nazivom Međaš, jer poezija jeste i međa različitih aspekata egzistencije odnosno svetova, sa željom da one bolje pesnike i pesnikinje odvoji od nepreglednog depoa vazda tekuće hiperprodukcije.

Zainteresovani književni stvaraoci iz Republike Srbije i regiona svoje neobjavljivane radove napisane na azbučnom ili abecednom pismu (sa obaveznim dijakritičkim znacima: ć,č,dž,š,đ,ž u slučaju korišćenja abecednog pisma i sa razmakom iza tačke, odnosno zapete/zareza, i to ne više od jednog slovnog znaka/karaktera) mogu slati na imejl adresu:  pesnickikonkurs.unps@yahoo.com. Radovi se šalju u word.doc ili word.docx zapisu, font Georgia, veličina slova 12. Radovi  koji nisu pisani na opisani način (sa razmacima nakon tačaka i zareza i kvačicama u šđžčć) biće diskvalifikovani i neće biti uvršteni u konkurenciju, niti uzeti u obzir za objavljivanje.

Pod neobjavljenom pеsničkim ostvarenjem smatra se onaј rad koji u celosti nije objavljen u zbirkama, časopisima ili na književnim sajtovima u štampanoj ili elektronskoj formi. Ovo ograničenje se ne odnosi na pesme koje su objavljivane na profilima autora na društvenim mrežama (npr na Facebooku). 

Broj poetskih radova koji mogu biti poslati je ograničen na tri (3) pesme, ali molimo da bude u jednom elektronskom dokumentu koji je naslovljen imenom autora i svakako slati kao poseban prilog (attachment). Uz radove obavezno je u istom dokumentu dostaviti i kraću bio-bibliografiju sa kontaktima (do okvirnih 200 reči).

Rok za podnošenje poetskih radova na konkurs je 1. jul 2023. godine

Žiri će selektovati radove do 10. jula 2023. godine. 

Uredništvo će od selektovanih radova (ukoliko se prijavi i sleketuje dovoljan broj radova za publikovanje) prirediti i objaviti štampano izdanje almanaha u okviru edicije „Savremena poezija“ biblioteke „Vertikale“ i predstaviti ga tokom leta.

O primljenim radovima i njihovim autorkama i autorima, o radu žirija, o selektovnim delima, širem, užem i najužem izboru, kao i o pobednicima konkursa, kao i o vremenu i mestu promocije te uslovima i načinu kupovine almanaha, informacije će redovno biti objavljivanje na fejsbuk stranici „Književne vertikale“.

Autori tri najbolja književna rada biće na svečanoj promociji nagrađeni diplomom dok će ostali selektovani autori biti zastupljeni u zborniku.

Slanjem svojih radova, autor daje saglasnost da poslati rad odnosno radovi budu objavljeni u pesničkoj zbirci-almanahu, pod naslovom Međaš 1. Za objavljene radove organizator konkursa i izdavač ne obezbeđuje honorar niti obezbeđuje autorski primerak. Autor se istovremeno odriče dela autorskih prava isključivo u delu naknade za objavljivanje istih.

Organizator konkursa, priređivač i izdavač zbirke ne odgovaraju za povredu autorskih prava od strane pojedinaca koji učestvuju na konkursu.

Uredništvo UNPS-a

Slične vesti