25.8 C
Belgrade
30/05/2024
proza region

Књижевни конкурс „Милован Видаковић” 2020.

Редакција Српских недељних новина из Будимпеште расписује традиционални конкурс за најбоље необјављене кратке приче на српском језику, у две категорије. Радове очекујемо до 1. новембра 2020. године.

Конкурс „Милован Видаковић“ Српске недељне новине ове године расписују у две такмичарске категорије:

1. За ауторе старије од 19 година

2. За младе до 19 година старости

Право учешћа имају аутори који стварају на српском језику. Један аутор може послати највише једну причу, дужине до 3000 компјутерских карактера (укључујући и размаке).

Радови треба да буду написани у Word формату, потписани шифром и послати електронском поштом (имејлом), на адресу: snnbudimpesta@gmail.com.

Податке о себи, који укључују пуно име и презиме, краћу биографију, поштанску и електронску адресу и број телефона, аутори достављају такође имејлом, у оквиру истог дописа, али у посебном документу (фајлу). Чланови жирија ће приче које конкуришу за награде добити посредством организатора конкурса искључиво под шифрама.

Конкурс није тематски одређен, а у конкуренцију за награде ући ће приче које на имејл адресу Српских недељних новина стигну до 1. новембра 2020. године. Жири ће одлуку донети до краја новембра, а резултати конкурса биће објављени у следећим медијима: штампано и онлајн издање Српских недељних новина, сајт РТС-а (подсајт за дијаспору), сајт „Конкурси региона“.

Осим што информишу своје читаоце путем штампаног и интернет издања, Српске недељне новине чији је оснивач Самоуправа Срба у Мађарској, а издавач Српско културно и медијско друштво, као једино штампано гласило Срба у Мађарској делују и на едукативном и ширем културном и друштвеном плану. Конкурс „Милован Видаковић“ је једна од акција којима уредништво листа настоји да своје читаоце и Мађарској, али и ван ње, мотивише да кроз писано изражавање у одређеним књижевним формама, негују српски језик и својим делима обогаћују књижевност која настаје на њему.

Књижевна награда „Милован Видаковић” додељује се сваке друге године, наизменично са признањем „Теодор Павловић”, за област новинарства и публицистике. Милован Видаковић се сматра зачетником жанра романа у српској књижевности. Био је један од најчитанијих српских писаца свога времена. Детињство је провео на селу, без школе, чувајући овце и козе, а једини духовни утицај на њега имала је епска народна традиција.

Гимназију је завршавао у Сегедину, Темишвару и Новом Саду, а филозофију у Сегедину и Кежмарку, где је уписао и студије права. За време читавог школовања Видаковић се издржавао подучавајући млађе ђаке. Научио је латински, немачки, мађарски и делимично француски језик. У јесен 1817. године постављен је за професора Српске гимназије у Новом Саду, а од 1824. радио је као приватни учитељ у Темишвару, Сремским Карловцима и Пешти.

Често је био у беспарици, а последње године живота провео је у Пешти. Код њега су становали многи српски ђаци који су се у то време школовали у Мађарској престоници. Сахрањен је на српском гробљу у Пешти, а надгробни споменик му је подигла Матица српска.

Slične vesti