25.8 C
Belgrade
30/05/2024
književnost konkursi za mlade autore poezija proza rokovi u decembru stalni konkursi

IX konkurs „Bajramske radosti“

KULTURNO UDRUŽENJE MUSA ĆAZIM ĆATIĆ 

ODŽAK – MÜNCHEN OBJAVLJUJE

IX  K O N K U R S „BAJRAMSKE RADOSTI“

      za  književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ na književnom natječaju „Bajramske radosti  

                 za najbolju neobjavljenu bajramsku priču i bajramsku pjesmu 2023. god.

s ciljem da se bajramski običaji i ljepote tog velikog praznika kroz pero sačuvaju za nove naraštaje

*     Kratku lektorisanu priču ( maks. 6 stranica A4 form) i lektorisanu pjesmu s tematikom praznika Bajrama, potpisanu šifrom, dostaviti u jednom fajlu isključivo elektronskim putem, mailom: kultura@musacazimcatic.org   (priče i pjesme trebaju biti otipkane isključivo u Word- formatu – doc ili docx, Times New Roman 12, uključujući slova č, ć, đ, dž, š, ž).
*    U istom e-mailu dostaviti, u drugom fajlu: ime i prezime autora, adresu i broj telefona, e-mail, i kratku biografiju. Po prijemu Vašeg e-maila dobit ćete potvrdni e-mail o prijemu istog.

* Lektorisane priče i pjesme dostaviti na e-mail adresu Udruženja: kultura@musacazimcatic.org  

            s naznakom „Za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske radosti.  Jedan autor može sudjelovati samo s jednom pričom i jednom pjesmom koje ćemo proslijediti stručnim članovima žirija. Počasni predsjednik organizacionog odbora je gosp. Miralem Dautović.

*Tema je ograničena na ramazanske, bajramske i kurban-bajramske radosti, a želja nam je da od učesnika konkursa dobijemo što više priča i pjesama namijenjenih djeci i omladini.

  • Pravo učešća na konkursu je neograničeno, jer bajramske radosti nemaju granice. Radove mogu poslati svi učesnici koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i svi učesnici cijelog regiona (sve republike bivše Jugoslavije), ma gdje se nalazili (domovina i dijaspora).

                                KONKURS JE OTVOREN DO 15. 12. 2023. GOD.

  • Na konkursu će biti dodijeljene tri glavne nagrade za PRIČE:
  •     1. Nagrada – Zlatna plaketa i kpl. odabranih knjiga                                                                         2. Nagrada – Srebrna plaketa i kpl. odabranih knjiga                                                                             3. Nagrada – Bronzana plaketa i kpl. odabranih knjiga     
  • Na konkursu će biti dodijeljene i tri glavne nagrade za PJESME:
  •     1. Nagrada – Zlatna plaketa i kpl. odabranih knjiga                                                                        2. Nagrada – Srebrna plaketa i kpl. odabranih knjiga                                                                                                                                                             3. Nagrada – Bronzana plaketa i kpl. odabranih knjiga  
  • Autore nagrađenih priča i pjesama ćemo nagraditi knjigama, dar autora, Nevzete i Huseina Huske Ismailovića.

Kulturno udruženje „Musa Ćazim Ćatić“ Odžak, München.                             

München, Odžak, 05.10.2023.god.     Husein Huska Ismailović, predsjednik              

                                 IX  K O N K U R S „BAJRAMSKE RADOSTI“

            Cilj ovoga konkursa je da zainteresujemo i pobudimo našu mladost, našu budućnost, za stvarnom željom za Bajramom i bajramskim hedijama i razvijanje pozitivnih emocija sa jačanjem ljubavi za pisanjem bajramskih priča i pjesama. Ovim projektom ćemo doprinijeti razvijanje saosjećanja, milosti i iskrenosti kod mladih ljudi.

Želimo da sve priče i pjesme budu podastrijete značaju bajramskih blagdana u kojima se u slozi i ljubavi bratski dijele sve ovozemaljske radosti sa rodbinom, komšijama i prijateljima ma koje god vjeroispovijesti bili.

Ovim konkursom dajemo mogućnost svakome djetetu a i odraslima da dođu do izražaja i da kroz pisanje priča i pjesama pobude svoje emocije, maštu, pronicljivost, znatiželju i pozitivnu motiviranost da njihove priče i pjesme budu među najboljim. 

*Za potpunije razumijevanje same ideje i cilja konkursa navest ćemo razmišljanja bosanskohercegovačkog publiciste i pisca Vehida Gunića, koji je podržao ideju realizacije jednog ovakvog konkursa i utemeljivanja književne nagrade Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske radosti”:

„U narodu se kaže: BOLJE JE DA NESTANE SELO, NEGO ADET U SELU. U pričama

Nevzete i Huseina Huske Ismailovića nije riječ ni o selu ni o adetu u selu, nego o adetima čitavog jednog naroda kojem pripadaju i kojem pripadamo mi, poštovaoci njihovih želja da i nas i one koji su možda zaboravili, vrati u vrijeme kada smo se znali radovati sitnim darovima očekujući ih uz znatiželju i ugodnu strepnju i kada smo, više nego sada, znali i ko smo i šta smo i šta nam je činiti da ostanemo to što jesmo. Nevzetina i Huseinova želja je da i Vi svojim bajramskim pričama i pjesmama doprinesete jačanju, podsticanju i vrednovanju knjževnog stvaralaštva, kulture, običaja i tradicije Bosne i Hercegovine, regiona i cijeloga svijeta i da Vaše priče i pjesme budu podastrijete značaju bajramskih blagdana u kojima se u slozi i ljubavi bratski dijele sve ovozemaljske radosti sa rodbinom, komšijama i prijateljima ma koje god vjeroispovijesti bili.   /Vehid Gunić, pisac i publicista/                                                                                        

            Napomena:
Učešćem na konkursu, svi učesnici pristaju na uslove konkursa. Organizator zadržava pravo objavljivanja i štampanja svih na konkurs prispjelih priča i pjesama na bosanskom jeziku bez posebne dozvole i naknade. Organizator ne snosi odgovornost u slučaju zloupotrebe autorskih prava prijavljenih priča na konkursu, od strane učesnika ili trećih osoba.

KONKURS JE OTVOREN DO 15. 12. 2023. GOD.

Sve dodatne informacije učesnici konkursa mogu dobiti putem e-maila:                                               kultura@musacazimcatic.org 

Facebook stranice našeg Udruženja: Kulturno udruženje „Musa Ćazim Ćatić“ Odžak                                                  Djed Bajro i bajramske radosti  

München, Odžak, 05.10.2023.god.                                     

  Za Upravni odbor Udruženja:                                                                                                                                                                                                              Husein Huska Ismailović, predsjednik

page1image19408.png

Slične vesti