16.8 C
Belgrade
15/06/2024
nagrađeni radovi vesti

Богојевићу књижевна награда „Хаџи Драган“

Жири у саставу Милуника Митровић, Бранка Лазић и  Милијан Деспотовић су одлучили да награду „Хаџи Драган“ за 2023. годину доделе Дејану Богојевићу из Ваљева за најбољу књигу поезије „Немуште језе језика“ и Жарку Миленковићу из Грачанице за циклус песама „Плаво небо, празно“.

Дејан Богојевић (Ваљево, 1971) је мултимедијални уметник. Награду „Хаџи Драган“ је добио за најновију књигу савремене поезије „Немуште језе језика“ коју је објавила „АРТ група АКТ“ из Ваљева. Ово је једна у низу награда коју је Богојевић добио за поезију. Међу наградама су и Шумадијске метафоре, Српско перо, Златни Орфеј, Раде Томић, Раваничанин, Повеље Карађорђе за животно дело, Милан Ракић, итд.

До сада, између осталих књижевну награду „Хаџи Драган“ су добили и: Верољуб Вукашиновић, Мирослав Тодоровић, Владимир Јагличић, Милуника Митровић, Бојана Стојановић Пантовић, Слободан Ристовић, Петар Матовић и други.

Књижевну награду „Хаџи Драган“ додељује жири књижевних новина „Свитак“ из Пожеге. Ова награда је установљена 2008. године  у част Хаџи Драгана Тодоровића (1951-2008), песника, ликовног и књижевног критичара и једног од оснивача књижевних новина „Свитак“.

Slične vesti