35.8 C
Belgrade
15/07/2024
Hrvatska nove knjige

BESPLATNE E-KNJIGE: Daniel Radočaj

Nakon uspješnih tiskanih izdanja, na Smashwords-ovoj platformi Daniel Radočaj objavio je svoje prve dvije prozne knjige u digitalnom izdanju, dostupne u svim najaktualnijim formatima za čitanje – potpuno besplatno. Riječ je o knjigama Velika smeđa fleka (Katapult, Rijeka, 2011.) i Ponekad bih odlazio k njoj biciklom (Naklada Đuretić, Zagreb, 2013.).

            Predgovor Velike smeđe fleke, između ostalog, iznosi: Daniel Radočaj u svojim kratkim pričama osvrće se na odnos s bližnjima i ne manjka mu ironije. Priča nam priču blisko, intimno, povjerljivo i otkriva pozadinu života, ljubavi, druženja, kakvu svi imamo. Ali sa specifičnim humorom: „Miki je moj portabel prijatelj. Nije toliko prijeko potreban ili poseban, ali se gotovo u svakoj ekstremnoj prilici može dobro upotrijebiti“… Šarmantno nas uvodi u zakulisni i pomalo smiješni svijet ljudskih odnosa koji su mu poslužili kao inspiracija.
On je nagrađivan, dijelu čitateljstva poznat autor. Svojim proznim sadržajem vraća na ideje nepostojanosti onoga zdravo-za-gotovo, ne dopušta zaboraviti koliko su meki temelji na kojima se gordo i pretenciozno grade krhka naša stremljenja. Prava forma kratke priče – kratko, sažeto i jezgrovito.

Besplatno e-izdanje Velike smeđe fleke dostupno je na linku: https://www.smashwords.com/books/view/1100152

Rukopis Ponekad bih odlazio k njoj biciklom 2010. godine na anonimnom natječaju za prozni tekst Matice hrvatske – Osijek proglašen je, pod radnim naslovom Ona navodno ne prdi, jednim od pet najboljih pristiglih radova. Iste godine, rukopis razlomljen u stihove, proglašen je i jednim od pet najboljih radova pristiglih na natječaj udruge Jutro poezije u konkurenciji za nagradu Josip Sever.

Besplatno e-izdanje Ponekad bih odlazio k njoj biciklom dostupno je na linku:

https://www.smashwords.com/books/view/1133965

Daniel Radočaj rođen je 07. ožujka, 1979. godine u Puli, gdje i živi. Svojim aforizmima, poezijom, i kratkim pričama, zastupljen je u četrdesetak književno kulturoloških tiskovina s područja bivše Jugoslavije, te izvan nje, u prijevodima na engleski, makedonski i poljski. Uvršten je i u zbornik Deset najboljih autora na konkursu ReCreativa – Banjaluka. Na natječaju zbornika Ekran priče 02 – Zagreb, među 1318 prijavljenih priča, od strane stručnog žirija, nagrađen je trećim mjestom, a drugim na natječaju portala www.panonius.com temom «panonski šund» s 35 unaprijed zadanih riječi. Jedan je od finalista književne nagrade Algoritma „Prozak“ za 2013. godinu. Jedan je i od finalista pjesničke književne nagrade Hrvatskog književnog društva „Josip Eugen Šeta“ za 2013. godinu. Član je Društva hrvatskih književnika i Udruge hrvatskih aforista i humorista. Objavio je šest autorskih knjiga i dvije suautorske s Ivanom Glišićem (Šabac, Srbija) na temu Miroslav Krleža.

Slične vesti