16.8 C
Belgrade
25/05/2024
Aleksandar Stevanović nove knjige Srbija

Aleksandar Stevanović – U dahu

U prodaji je zbirka kratke proze, prožete ponekom pesmom, Aleksandra Stevanovića U dahu.

Stevanović je rođen u Užicu 1978. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Živi u Holandiji. Piše kratke priče, pripovetke i ponekad pesme. Zastupljen u više zbornika i časopisa; nagrađivan.

Priče i pesme u ovoj zbirci nisu poređane ni po žanru, ni po dužini, niti po vremenu nastanka. Jedini kriterijum kojim sam se vodio jeste da su nastale u jednom potezu, u dahu.

Ceo život imao sam problem. Ozbiljan problem. Proganjao me. Taj problem se ogledao u tome da nikada nisam umeo da pogodim pravi trenutak da kažem šta još mislim odnosno da zaćutim. Dakle, problem je bio dvojak. Pod jedan – zašto nisam rekao do kraja sve ono što sam mislio? Pod dva – zašto sam rekao onu suvišnu reč, ili rečenicu? I dok je neke ubijala prejaka reč, ja sam stradao od neizgovorene reči i od reči viška.

GUBICI

Raskinuli smo zato što je pukla ona nevidljiva nit. Čini mi se da smo istovremeno postali toga svesni. Zbunjeno smo pogledali jedno drugo, i kao da smo u tom trenu shvatili da slici koja je godinama krasila zid, tu uopšte nije mesto. Zbunjenost je prešla u neminovnost. Ne, nisam tada izgubio svoju ljubav, niti prijatelja.  Zaposlila se. Njen rečnik je naprasno postao bogatiji za reči poput „Madera”, igrači, matori uticajni glavonja koji zbog zdravlja pije samo jedan espreso dnevno… Prijatelja sam izgubio onda kada sam hteo da potvrdim da sam izgubio ljubav.

STRATEGIJA

Restoran. Tri čoveka.  Na stolu ispred njih dug niz različitih jela. Ograničeno vreme. Prvi je probao jedno jelo, pa drugo, a treće mu se toliko svidelo da je jeo i jeo, sve dok se nije prejeo. Seo je na stolicu, zadovoljno uzdahnuo, položio ruke na svoj stomak i kunjao do isteka predviđenog mu vremena. Drugi čovek je probao prvo, onda drugo, treće, četvrto, ali već kod desetog jela je bio sit. Seo je na stolicu i čežnjivo, suznim očima, gledao neprobana jela sve dok mu vreme nije isteklo. Treći je krenuo lagano, probajući od svega pomalo, zalogaj ili dva, i tako je uspeo da stigne do kraja stola. Pogleda unazad, požele da se vrati do nekih jela koja su mu se naročito svidela, ali… vreme mu je isteklo.

Knjiga se može naručiti po ceni od 500 dinara.

Narudžbenica:

    CAPTCHA ImageChange Image

    Slične vesti