16.3 C
Belgrade
07/06/2023
izložbe Srbija

Zvona Metohije zvone za pomoć narodu Japana

Humanitarna izložba Radio-televizije Srbije i “Zvona Metohije” pod nazivom “RTS i Zvona Metohije zvone za pomoć narodu Japana” otvorena je  8 aprila, u holu RTS, u Takovskoj ulici. Otvaranju izložbe prisustvovao je ministar-savetnik ambasade Japana Kazuaki Kameda.

Organizacioni odbor Zvona Metohije, koji čine umetnici iz Udruženja likovnih umetnika Srbije, istoričari umetnosti, lekari  i privrednici na ovaj način žele da se solidarišu i pomognu nastradalom narodu Japana. Posetioci će do 15. aprila moći da kupe umetnička dela, a sav prihod od prodaje biće uplaćen na žiro račun japanske ambasade u Beogradu.
Znamo da prikupljenim sredstvima nećemo obnoviti Japan. To će biti mrvica materijalna, ali ljubav neizmerna. Ovde pomažemo ljubavlju – kazao je Nikola Kusovac, istoričar umetnosti, na otvaranju izložbe.
Zoran Čalija, akademski slikar i predsednik odbora “Zvona Metohije” kazao je da je izloženo 51 umetničko delo naših najeminentnijih umetnika. – Ovo su dela iz fonda Zvona Metohije. Ovom izložbom smo želeli da pokažemo saosećanje i solidarnost, ali i da pomognemo narodu Japana. Pozivam sve kako bismo pomogli  narodu Japana, koji je znao da nam pomogne kad nam je bilo najteže – kazao je Čalija.

Ministar-savetnik ambasade Japana Kazuaki Kameda preneo je pozdrave japanskog ambasadora i zahvalio se građanima Srbije za “najtoplije reči podrške”.

– Povodom strašnog zemljotresa koji je pogodio severo-istočni deo Japana, izazivajući i cunami, sa katastrofalnim posledicama, primili smo reči podrške, saosećanja, saučešća i ponude za pomoć uključujući i ovu izložbu – naveo je Kazuaki Kameda.

On je pozvao episkopa hvostanskog Atanasija Rakitu da otvori i blagoslovi izložbu.
“Zvona Metohije”, akcija likovnih umetnika Srbije, članova ULUS-a, pokrenuta je uz blagoslov blaženopočivšeg patrijarha Pavla, a sa ciljem obnove srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, uništene 17. marta 2004. godine. Više od 500 eminentnih umetnika, akademskih slikara, profesora i akademika poklonilo je svoje radove za uspeh ove plemenite ideje, a do sada su  na raznim prodajnim izložbama prikupljena značajna novčana sredstva.

Na izložbi u holu RTS su izložena dela Milana Besarabića, akademika Olge Jevrić, Aleksandra Lukovića, Angeline Gatalice, Zorana Vukovića i drugih. Cene umetničkih dela su od 100 evra pa do 6.000 evra. Izložba je otvorena do 15.aprila.

Slične vesti