19.7 C
Belgrade
23/03/2023
Bosna i Hercegovina izložbe vesti

Život Roma u Bosni i Hercegovini

romiEU info centar (EUIC) u BiH organizuje izložbu deset mladih bh. umjetnika koji će putem svojih likovnih radova i fotografija predstaviti slike iz života Romske populacije u Bosni i Hercegovini.

Otvaranje izložbe će se održati u četvrtak 17.07.2014. u prostorijama EU info centra u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH (Skenderija 3a) u Sarajevu sa početkom u 18:00 sati.

Romska populacija u Evropi, kao najbrojnija manjina, ima 12 miliona pripadnika. Vrlo često žive u teškim ekonomskim i društvenim uvjetima, opterećeni predrasudama i diskriminacijom od strane pripadnika većinskog dijela stanovništva. Stoga je namjera EU info centra i grupe mladih umjetnika  da bh. javnosti pokažu ono što se na prvi pogled ne vidi, te da skrenu pažnju na probleme sa kojima se susreće Romska populacija u BiH.

Umjetnici čiji radovi će biti izloženi su: Adis Lukač skulptor i slikar, Safet Begićslikar, Mirza Rahmanović slikar i grafičar,Rebeka Avdagić slikarica, Denis Haračić slikar, Amer Hadžić grafičar, Nedim Šećeragić grafičar, Almir Alibašić fotograf, Asad Herić fotograf, Midhat Memijafotograf.

Izložba će biti otvorena za javnost u prostorijama EU info centra od 17. do 24. jula, svakim radnim danom od 09:00 do 17:30 sati.

 

 

 

Slične vesti