3 C
Belgrade
02/02/2023
region rezultati konkursa Slovenija

Zapisnik 44. literarnega natečaja Mladike / Saopštenje 44. književnog konkursa Mladike

TrstŽiri 44. književnog konkursa Mladike je na sednici 8. februara je objavio rezultate konkursa. Na konkurs je pristiglo 74 proznih radova i50 ciklusa pesama. Dodeljene su sledeće nagrade:

Proza

  1. Tomo Podstenšek
  2. Primož Vresnik
  3. Manka Kremenšek

Poezija

  1. Lev Detela
  2. Nina Pečar
  3. Franjo Frančič

 

Komisija literarnega natečaja Mladike, ki se je sestala v ponedeljek, 8. februarja 2016, na sedežu Slovenske prosvete na ulici Donizetti 3, je obravnavala 75 prispevkov v prozi in 50 ciklusov pesmi, ki so v roku prispeli na natečaj. Komisija je po temeljiti razpravi in oceni dospelih prispevkov podelila sledeče nagrade:

PROZA

Prvo nagrado prejme kratka zgodba Sreča revežev, ki je prispela pod šifro ARGO 2015. Avtor je Tomo Podstenšek iz Maribora.

Zgodba je postavljena v današnjo Romunijo, z veliko mero humorja se avtor poigrava s temo naslova: Sreča revežev in opozarja na naivnost socialno šibkejših ljudi. Preseneča z živahnostjo pripovedovanja.

Drugo nagrado prejme novela Bog igra z železniškimi tiri klavir, ki je prispela pod šifro ANTIČNI KIP. Avtor je Primož Vresnik iz Ljubljane.

Gre za klasično novelo, postavljeno v čas prve svetovne vojne, v njej nastopajo mladi rekruti, bralca vznemirja razmerje med lepoto antičnega kipa in kruto usodo, ki jih čaka.

Tretjo nagrado si je prisvojila novela Žalovanje, ki je prispela pod šifro KATJA. Avtorica je Manka Kremenšek Križman iz Ljubljane.

Ubesedila je tragično smrt deklice, kot jo doživlja njena starejša sestra. Bere se kot intimna izpoved.

Komisija priporoča za objavo še novele: Radio Darinke Kozinc, Bahara Ivane Hauser, Slovenka Tarcisie Galbiati, Tuja gruda Tine Kompare Campani, Z vlakom Andreja Makuca, Italijanski učitelj Mateje Gomboc, Svet Pike nogavičke Tanje Ursič, Začetek kopalne sezone Milana Petka Levokova, Enkrat ni nobenkrat Tadeje Krečič Scholten in Zamujena priložnost Tanje P. Hohler.

POEZIJA

Prvo nagrado prejme ciklus pesmi Svetloba nad puščavo, ki je prispela pod psevdonimom ALEKSANDER. Avtor je Lev Detela z Dunaja.

Ciklus deluje kot zaokrožena celota, čeprav se dotika različnih vsebin. Pesnik vnaša svoja občutja in razmišljanja v sinajsko puščavo.

Drugo nagrado prejme cikel pesmi, ki je prispel pod psevdonimom OLJKA. Avtorica je Nina Pečar iz Goričice pri Ihanu (Domžale).

Njen navdih se razlikuje od običajnega doživljanja Sredozemlja zaradi poudarjanja otožnega vzdušja.

Tretjo nagrado prejme cikel pesmi, ki je prispel pod psevdonimom LORCA. Avtor je Franjo Frančič iz Padne.

Ciklus je zanimiv zaradi literarnih reminiscenc, v katerih se avtor spominja slovenskih in tujih literarnih ustvarjalcev.

Komisija priporoča za objavo še: ciklus pesmi Mati in hči Uršule Vratuša Globočnik, cikel pesmi Nade Lomovšek, cikel pesmi Darinke Kozinc, ciklus pesmi Zanikani nasmeh Metke Kacin Beltrame, ciklus pesmi Sinja duša in temno telo Marije Švanjcer in ciklus pesmi Hčerke Tanje P. Hohler.

Trst, 8. februarja 2016

Za komisijo literarnega natečaja Mladike

Marij Maver

Podelitev nagrad bo v ponedeljek, 15. februarja ob 20. uri na Prešernovi proslavi Slovenske prosvete in Društva slovenskih izobražencev v Peterlinovi dvorani, Donizettijeva ulica 3 v Trstu.

Slične vesti