5.8 C
Belgrade
30/03/2023
kutak za mlade region Srbija

Vodič kroz kreativni dramski proces

Imamo čast i zadovoljstvo da vam predstavimo Vodič kroz kreativni dramski proces, prvi priručnik ove vrste u Srbiji. Vodič je nastao kao rezultat projekta Dramska edukacija za interkulturno učenje / Intercultural Drama Education And Learning – IDEAL koji finansira Evropska unija kroz program „Podrška civilnom društvu“.

Vodič kroz kreativni dramski proces ima za cilj da dramskim pedagozima približi osnovne pretpostavke, metodologiju i tehnike kreativne drame. U Vodiču su okupljeni autori koji su potekli iz Školigrice i Škozorišta u Beogradu, Dramskog studija Doma pionira u Beogradu, inostranih škola kao što je Škola Žak Lekok u Parizu, ali i iz građanskih organizacija, omladinskih pozorišta i grupa u Srbiji koje spontano koriste kreativni stvaralački i pedagoški pristup. Izdavač je BAZAART iz Beograda.

Učenje kroz kreativnu dramu je učenje za život i najneposredniji je način kojim pedagog može učenicima da približi nastavno gradivo. Povlačenjem paralele između sopstvenih iskustava (ličnih materijala) i gradiva (npr. teksta iz drugog vremena ili kulture), učenik stiče dublje razumevanje materije, a njenom kreativnom interpretacijom razvija sposobnost tumačenja i primene gradiva. Kroz dramsko stvaralaštvo, učenici razvijaju maštu, spontanost, inventivnost, inteligenciju, emotivnost, a pre svega empatiju – sposobnost da razumeju druge ljude, njihove motive i osećanja, da se prenesu u njihovu poziciju, da proniknu u njihove ambicije i ciljeve. Odlučujuće za ovakav oblik rada je prilika da se izazove promena. Kreativna drama osnažuje mladog čoveka za preduzimanje inicijative, priprema ga za aktivnog učesnika u oblikovanju sopstvenog životnog okruženja i doprinosi kulturi dijaloga kroz razmenu mišljenja, stavova i vrednosti sa drugima.

S obzirom na veliku moć da razvija ključne kompetencije u koje spada i socijalna i interkulturna komunikacija, nadamo se da će kreativna drama uskoro steći svoje zasluženo mesto u obrazovnom sistemu u Srbiji.

Sreda 4. april u 19.30
U svečanoj sali Smederevske gimnazije

Reci mi, zaboraviću.
Pokaži mi, zapamtiću.
Uključi me, razumeću.

Dođite!

Vodič će USKORO biti dostupan na www.bazaart.org.rs

Slične vesti