16.3 C
Belgrade
07/06/2023
region

Vlasotince: promocija zbirke „Kad lipe zamirišu“ i kritika „Pesnička sazvežđa nad Vlasinom“ mr Luke Krstića

Detalj sa promocije stvaralaštva mr Luke Krstića

VLASOTINCE – Knjiiga ogleda i kritika „Pesnička sazvežđa nad Vlasinom“ i zbirka pesama „Kad lipe zamirišu“ mr Luke Krstića promovisane su sinoć u Kulturnom centru Vlasotinca.
O radu profora Luke Krstića govorili su iskreno, nadahnuto, ali i prijateljski, kako je i priličilo trenutku promocije dela autora koji se približava proslavi 70. godišnjice života, ali je i dalje vedrog duha, kao da mu je najmanje dve decenije manje.
Profesor. dr Đura Stevanović, redovni profesor Beogradskog univerziteta, inače rodom iz sela Dejana, nedaleko od Leskovca, posebno je govorio o njihovom zajedničkom školovanju u Učiteljskoj školi u Pirotu, druženjima za vreme raspusta i Krstićevoj neprekidnoj želji da čita.
Mr Srbislav Milenković, književni kritičar,  bio je veoma nadahnut u izlaganju uz ocenu da je najnovija pesnička zbirka Luke Krstića „izuzetno dobra knjiga“. Srba Takić, direktor Narodne biblioteke, u šaljivom tonu, zamerio je profesoru Krstiću što nije napisao više knjiga, ali ga je pohvalio da je „izvanredni besednik“, a  o delu jednog od najuglednijih vlasotinačkih pedagoga govorili su i Slađan Tasić, direktor Kulturnog centra i Danilo Kocić, novinar i pisac, koji je dao kratak komentar svog pogovora zbirci „Kad lipe zamirišu“ uz ocenu da je zbirka pravo osveženje u vlasotinačkom pesništvu, jer se mr Krstić nametnuo kao samosvojni, originalni poeta, koji peva o običnim ljudiskim trenucima koji život čine tako zanimljivim i uzbudljivim.
-Pišem starinski, olovkom i to kada kiša pada, dakle povremeno, pa opet zastanem, čekajući novu kišu – kroz šalu je na kraju promocije progovorio mr Luka Krstić, objašnjavajući da je dobra pesma samo ona koja kod čoveka može da probudi radoznalost i neka zaspala čula.
Na promociji je posebno istaknuto da je svojim radom mr Krstić značajno doprineo afirmaciji vlasotinačkog knjževnog stvaralaštva o čemu svedoči veliki broj objavljenih kritika i ogleda u brojnim listovima i časopisima, kao i knjiga književnih ogleda koja je promovisana i koja je najpotpunija panorama književnog stvaralaštva u Vlasotincu.
Mr Luka Krstić rođen je 1941. godine u vlasotinačkom selu Donji Dejan. Učiteljsku školu završio je u Pirotu 1961. godine, a 1965. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Skoplju, gde je i magistrirao na Grupi za srpski jezik i književnost. Napisao je veliki broj prikaza i članaka u poznatim srpskim časopisima i zavičajoj periodici, a 2002. godine objavio je zbirku pesama „Godine maslačka“ i Monografiju o Vlasotincu, 1996. godine. Tri i po decenije bio je profesor Vlasotinačke gimnazije, a od 2000. do 2009. godine radio je kao profesor na Visokoj školi za vaspitače u Pirotu, a od 2009. je u penziju i stalno živi u Vlasotincu.

Slične vesti