3 C
Belgrade
02/02/2023
Bosna i Hercegovina zemlja

Večer slam poezije u SARTR-u

Sarajevo – Na sceni Sarajevskog ratnog teatra će 7. juna, s početkom u 18.30, biti održana prva večer slam poezije i pripovjedanja pod nazivom Refleks.

Ovaj događaj je rezultat višemjesečnih dvojezičnih radionica koje su u Sarajevskom ratnom teatru organizovane u saradnji sa grupom Refleks, čije su osnivačice Fatimah Asghar i Una Delić. Projekat za cilj ima promociju slam poezije u Bosni i Hercegovini.

Slam poezija, ili čin izvođačke poezije, je interdisciplinarna forma umjetnosti koja povezuje pisanu riječ sa zanimljivom izvedbom pripovjedanja jedinstvenih priča.

Najčešće se kaže da je slam mješavina poezije i performansa, da je to brza, urbana poezija koja se izvodi po klubovima. Svoje korijene vuče još iz uličnih poetskih performansa, a puno duguje i hip-hopu. Misija slam poezije je promocija performansa tj. izvedbe. Dobar slamer će se usredotočiti i na ono što govori, i na to kako govori.

Slam postoji zbog publike koja je pozvana da otvoreno reagira na sve što se događa, bilo izvedbu pjesnika ili bodove sudaca pa i na zadirkivanje gostiju. U nekim slučajevima, neki ljudi iz publike na čitanje poezije reagiraju kao da slušaju stvarno dobar bend, a neki bolji slemeri “manipuliraju” publikom baš kao prave rock zvijezde.

Ulaznice za večer slam poezije u SARTR-u mogu se kupiti na blagajni, a koštaju 3 KM.

Izvor: Radio Sarajevo

Slične vesti