18 C
Belgrade
23/03/2023
Bosna i Hercegovina zemlja

U srijedu ramazanski koncert Sarajevske filharmonije

Ramazanski koncert Sarajevske filharmonije biće održan u srijedu, 18. jula, u Narodnom pozorištu Sarajevo, s početkom u 20.00 sati, dok prvi dan ramazanskog posta ove godine počinje u petak, 20. jula.

Publika će imati priliku da prisustvuje premijernom izvođenju simfonijske poeme Mevlana – Alhemičar. Ovo djelo je komponovano povodom godine Rumija, koju je UNESCO proglasio 2007. godine, kako bi se obilježila 800. godišnjica od rođenja Dželaludina Rumija. I ako Rumi predstavlja jednog od najvećih islamskih mislilaca, on zbog svoje univerzalne poruke mira i dobra predstavlja i inspiraciju za čitav ljudski rod.

Mevlana – Alhemičar je muzičko scenski performans gdje će se osim u mističnoj i meditativnoj muzici moći uživati u odlomcima Rumijeve poezije i plesu gošće iz Turske Su Gunes Mihladiz, koja će svojim pokretima dočarati inspirativni ples derviša „sema“.

Sarajevskoj publici će se predstaviti i pijanist Sabri Tulug Tirpan, koji je i kompozitor ovog djela, vrsna umjetnica na naju Burcu Karadag i sporanistica Demet Tugcu.

Ovom simfonijskom poemom Sarajevska filharmonija označiće kraj još jedne bogate koncertne sezone nakon koje slijedi sezona u kojoj će početi obilježavanje 90. godina od osnivanja Sarajevske filharmonije http://www.saph.ba/.

Više o ramazanu: http://bs.wikipedia.org/wiki/Post_Ramazana

Više o Dželaludinu Rumiju: http://bs.wikipedia.org/wiki/Mevlana_D%C5%BEelaludin_Rumi

Slične vesti