10.4 C
Belgrade
26/03/2023
pozorište region Srbija

U Smederevu završen 4. festival Tvrđava teatar

U Malom gradu Smederevske tvrđave sinoć je uručenjem nagrada završen četvrti Međunarodni ambijentalni festival Tvrđava teatar, na kojem je pobedila predstava “Bunar” po tekstu Radmile Smiljanić u režiji Egona Savina.

Žiri četvrtog Međunarodnog ambijentalnog pozorišnog festivala Tvrđava teatar, u sastavu Emina Elor, predsednik žirija, Miloš Jagodić, član žirija i Branislav Nedić, član žirija, na sastanku održanom 19. jula 2012. godine u Smederevu, doneo je sledeću

ODLUKU O DODELI NAGRADA

1. Nagrada za najbolju predstavu na četvrtom Međunarodnom ambijentalnom pozorišnom festivalu Tvrđava teatar dodeljuje se predstavi „Bunar“, u izvođenju Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ Beograd, Radionice Integracije i Fonda Krug, po tekstu Radmile Smiljanić, u režiji Egona Savina.

2. Nagrada za najbolju režiju na četvrtom Međunarodnom ambijentalnom pozorišnom festivalu Tvrđava teatar dodeljuje se Diegu De Brea, reditelju predstave „Zločin i kazna“, u izvođenju Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane.

3. Nagrada za najbolju glumicu na četvrtom Međunarodnom ambijentalnom pozorišnom festivalu Tvrđava teatar dodeljuje se Radmili Živković, za ulogu majke u predstavi „Bunar“, po tekstu Radmile Smiljanić, u izvođenju Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ Beograd, Radionice Integracije i Fonda Krug. ­

4. Nagrada za najboljeg glumca na četvrtom Međunarodnom ambijentalnom pozorišnom festivalu Tvrđava teatar dodeljuje se Igoru Đorđeviću, za ulogu Kanjoša Macedonovića u predstavi „Kanjoš Macedonović“, po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd, u koprodukciji sa Festivalom Grad teatar Budva.­

5. Specijalna nagrada za najbolju mladu glumicu, na četvrtom Međunarodnom ambijentalnom pozorišnom festivalu Tvrđava teatar dodeljuje se Tanji Petrović, za ulogu Une, u predstavi „Zbogom SFRJ“, po tekstu i u režiji Kokana Mladenovića, u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda.

Sledi obrazloženje odluke Žirija:

NAGRADA ZA NAJBOLjU PREDSTAVU

Jednostavnim, tačnim, svedenim rediteljskim sredstvima, Egon Savin vodi odlični ansambl predstave „Bunar“, kroz priču o svakodnevnim problemima jedne balkanske porodice. Publika kroz uzbudljivu priču, potpomognuta iskrenom unutrašnjom dramatikom svakog pojedinog lika, biva uvučena u aktuelne probleme koje se tiču odrastanja, odvajanja i izbora.

NAGRADA ZA NAJBOLjU REŽIJU

Reditelj Dijego de Brea originalnim i maštovitim preplitanjem rediteljskih i dramaturških rešenja osvetljava subjektivističku vizuru pojedinca u raskoljenom društvu. Svoju ideju i glumački ansambl, dosledno vodi od prve do poslednje sekunde predstave.

NAGRADA ZA NAJBOLjEG GLUMCA

Tumačeći izuzetno zahtevan lik Kanjoša Macedonovića, Igor Đorđević sa puno šarma i harizme, energijom i vanrednom scenskom kulturom nosi celokupnu predstavu. Raskošnom glumačkom paletom, gotovo dečjom razigranošću osvaja i scenu i publiku.

NAGRADA ZA NAJBOLjU GLUMICU

Radmila Živković u ulozi Majke svedenim i minimalističkim sredstvima, u rasponu od komičnog do tragičnog, često samo mimikom i nemim govorom, uzdiže svoj lik do metafore.

SPECIJALNA NAGRADA ZA NAJBOLjU MLADU GLUMICU

Duhovitom, posvećenom i promišljenom scenskom igrom dosledno gradeći svoj lik u funkciji predstave, Tanja Petrović pokazuje sav svoj raskošni talenat.

Na samom kraju festivala, u čast nagrađenih, ansambl Narodnog pozorišta izveo je dramu Tenesija Vilijamsa “Staklena menažerija” u režiji Radoslava Milenkovića.

Na festivalu, koji je počeo 11. jula pod geslom “Pan-teatrikum – bekstvo od ograničavanja”, u glavnom programu učestvovalo je osam predstava iz Srbije i inostranstva, u selekciji Branislave Liješević.

U pratećem programu trupe iz Italije i Austrije izvodile su ulične performanse, predstave i akcije na više lokacija u Smederevu.

Slične vesti