17.8 C
Belgrade
31/03/2023
Bosna i Hercegovina zemlja

U Sarajevu promovisana ‘’Školokrečina’’ – knjiga Nenada Veličkovića

U Sarajevu je promovisana knjiga Nenada Veličkovića „Školokrečina“ – nacionalizam u bošnjačkim, hrvatskim i srpskim čitankama. „Školokrečina“ upozorava da je obrazovni sistem u BiH osnova za novi rat i ratne zločine.

„Školokrečina“ je zbirka objavljenih tekstova Nenada Veličkovića u kojima autor govori o ozbiljnim propustima u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine.

-Podnaslov knjige ukazuje na suštinu problema. Nacionalizam je ideologija koja upravlja obrazovanjem. Kada imate tri nacionalizma u jednoj državi onda je jasno da su oni diskriminirajući prema drugima. To je problem, jer nacionalizam ima svoje vrijednosti, a one su često u neskladu sa opštim vrijednostima koje obrazovanje u našoj državi treba da ispuni, rekao je Veličković.

-Čitanke u Bosni Hercegovini su do te mjere glupe da bi se na osnovu njih mogao uspostaviti mjerni sistem gluposti, a u takvim čitankama književnost je instrument ideologije unutar obrazovnog procesa. Nenad Veličković je uzeo srpske, bošnjačke i hrvatske čitanke i pokazao da nacionalizam sržno živi od gluposti. Glupost je osnova nacionalizma, a ovakve čitanke su mentalna okupacija kojom glupost kroz obrazovni proces želi proizvesti određene etničke identitete“, istakao je promotor prof. Enver Kazaz.

Jedan od promotora, urednik beogradske izdavačke kuće „Fabrika knjiga“ Dejan Ilić tvrdi da cijeli region ima slične probleme sa obrazovanjem i da je „Školokrečina“ poziv na promjene.

-Govorim iz pozicije nekoga ko dolazi iz Srbije. Ono što je jednu državu devedesetih razorilo i proizvelo ratove, dakle ono što je srpsku stranu tada odvelo u zločine, vi ste u Bosni Hercegovini dobili kroz obrazovne programe koji institucionaliziraju sve ono što je bila osnova za rat i ratne zločine, kazao je Ilić.

Promotori tvrde da bi se autori aktuelnih bošnjačkih, srpskih i hrvatskih čitanki, nadležni ministri i drugi koji se u ovoj zemlji bave udžbenicima, nakon knjige Nenada Veličkovića „Školokrečina“, morali zapitati kakav su spomenik sebi podigli. Prof. Enver Kazaz ističe da je to „spomenik beščašća, diletantizma, koristoljublja i mentalne okupacije. Mislim da je naš obrazovni sistem kovačnica mržnje i da su navodi iz ‘Školokrečine’ odličan primjer kako to ustvari sve i izgleda“.

Izvor: DW

Slične vesti