10.3 C
Belgrade
29/03/2023
promocije Srbija

Tužne šansone – promocija prve elektronske knjige Dušana Gojkova, 28.11.2013. od 20h

tuzne„Dušan Gojkov je među srpskim čitaocima i piscima poznat pre svega po proznim knjigama. Knjiga koju držite u rukama prikazuje ga u drugačijem svetlu – kao pesnika. Nastajala u periodu od više decenija ova zbirka sabranih pesama je suma njegove stvaralačke poetike – himna prolaznosti. Pisana s nostalgijom u srcu ona razmatra prošli život i minule ljubavi s merom i ukusom, polazeći od emocija i detalja. I kada je pesma Dušana Gojkova poemično duga i kada je kratka kao blesak invencije, u njenim stihovima čujemo pesnikov precizni glas koji je uvek u odgovarajućem ritmu i sklon izboru najboljih reči. Tužne šansone su pesnička autobiografija Dušana Gojkova, ali one suštinski dodiruju i naše biografije. Zato ih osećamo i kao prisne fragmente vlastitog života.“ (Vasa Pavković, Beograd – Pančevo)

Dušan Gojkov je pesnik, prozaista, romanopisac, esejista, radiofonski reditelj, novinar. Objavio četrnaest knjiga, zastupljen u mnogim domaćim i stranim antologijama savremene literature. Dobitnik nekoliko značajnih književnih nagrada. Za radio režirao više od dve stotine radiofonskih drama i eseja, kao i dvadesetak dokumentarnih filmova za televiziju. Kao novinar za južnoslovensku štampu izveštavao iz trideset sedam zemalja. Osnivač i glavni i odgovorni urednik magazina za književnost i umetnost – Balkanski književni glasnik.

U toku promocije gosti će moći da vide projekciju fotografija umetnice Lantane Jovanović. Fotografije su napravljene na osnovu poezije Dušana Gojkova. Lantana Jovanović je rodjena 1966. godine u Prištini. Od 1999. živi u Beogradu. Član je Grupe 32-Čuvari trenutaka, foto-kluba CFFKS i Foto saveza Srbije. Do sada je učestvovala na mnogim grupnim izložbama i konkursima. Imala je promociju svojih radova u okviru projekta Periskop pod nazivom Scent of the woman, koja je takođe prikazana i na Salonu fotografije u Artget galeriji u Beogradu 2012. godine. Posebno voli portrete, aktove, pejzaže kao i eksperimentisanje sa kolažima i preklapanjima, a sve u cilju da se što upečatljivije iznese neka priča i emocija.

Na početku večeri, slušaćemo ploče barselonske grupe Bernat Font trio. Bernat Font, klavir; Ivan Kovačević, bas; Marti Elias, bubnjevi, i predstavićemo album Out For A While.

http://www.youtube.com/watch?v=cBJHbbCWIug

O knjizi će govoriti: Vasa Pavković, Bratislav R. Milanović, Boris Starešina i Tea Jovanović (Tea Books).

Elektronsko izdanje knjige:
http://www.amazon.com/Tuzne-sansone-Dusan-Gojkov-ebook/dp/B00G34OF44

Izdavač: Tea Books (Tea Jovanović).

Poezin Special – 28.11.2013. od 20h
Panic Room Žica, Beograd, Kraljevića Marka 5.

Slične vesti