3 C
Belgrade
02/02/2023
promocije Srbija

Trijenale vizuelne i eksperimentalne poezije

Međunarodno trijenale vizuelne i eksperimentalne poezije predstavlja od 27. maja u Valjevu radove autora iz tridesetak zemalja, pod nazivom “Refleksija duše u vremenu”.

Za učešće se javilo više od sto umetnika sa više od 400 radova, kako iz zemalja u regionu i ostatka Evrope, tako i sa udaljenog Novog Zelanda, iz Japana, SAD i Meksika.

Trijenale je organizovano u tri prostora, a obuhvata izložbe “Soba duše” u Zdravstvenom centru Valjevo, “Soba refleksije” u Centru za kulturu Valjevo i “Soba vremena” u Matičnoj biblioteci “Ljubomir Nenadović”.

U “Sobi duše” učestvuju Nenad Glišić, Snežana Čkojić, Ivan Dobnik, Žaneta Nalewajk, Nikola Todorović, Marko Putniković i Danijela Padejski, a biće prikazani i filmovi Gordane Petković, Natalije Ž. Živković i Gintera Gorbaeva.

Natalija Ž. Živković, inace, učestvuje i na Festivalu mladih pesnika u Zaječaru, u okviru kojeg takođe predstavlja omnibus kratkih filmova „Video B Poezija“.

Kao učesnici na izložbi “Soba refleksije” najavljeni su Janko Levnaić, Marija Škornički, Veroljub Bojičić, Vuk Cvetković, Jovanka Božić, Ivana Pantelić, Lidija Đogo, Ana Golubović i Dragan Tanasković, dok će se u “Sobi vremena” predstaviti Ivan Dobnik, Žaneta Nalewajk, Dajana Petrović, Jelena Živković, Iskra Peneva i Danijela Bogojević, uz projekcije filmova ART grupe “Crni Kreč” i Dejana Bogojevića.

Specijalni gost prvog Trijenala je Natalie McCarthy.

U okviru te manifestacije, biće otvorena i izložba “Vizuelno iz(nad) (knjige, časopisi, plakati, razglednice), čiji je autor Dejan Bogojević, multimedijalni umetnik iz Valjeva koji je i osnivač Trijenala.

Takođe, najavljena je i izložba izdanja kuće “Hiša poezije”.

Trijenale će biti otvoreno do 17. juna, a Umetnički savet čine Dejan Bogojević, Dobrica Kamperelić, Miroljub Todorović, Dora Zorica Kljajić, Miroljub Filipović Filimir.

(SEEcult.org)

Slične vesti