22.2 C
Belgrade
04/06/2023
proza Srbija

Tematski konkurs – Spasimo plavu planetu pričom

Tematski konkurs – Spasimo plavu planetu pričom

Tematski književni konkurs Udruženja nezavisnih pisaca Srbije za Zbirku kratkih pripovedaka sačinjenih od 505 reči posvećenih aktuelnoj temi – zaštita životne sredine radi opstanka plave planete i čovečanstva na njoj.

Potaknuti beskompromisnom borbom koju građani Srbije vode iz dana u dan za očuvanje zdrave životne sredine ali i spasenje životnog i radnog prostora svojih porodica, dece i sugrađana od destruktivnog i razarajućeg dejsatva prljavih industrija koje pronalaze svoju meku u Srbiji; svesni da mnogobrojni primeri požrtvovnih i inspirativnih aktivnosti preduzetih od strane mnogobrojnih aktivista ekoloških pokreta širom Srbije ali i diljem Evrope i planete Zemlje doprinose svesti o nužnosti očuvanje plavog neba, bistrih potoka, reka i mora, zdravog okoliša, zelenih livada i šuma jer alternativnog životnog prostora nemamo; zadivljeni bukvalno fizičkim odbranom reka Stare planine da se stave u cevi radi pohlepe pojedinaca koji sebe nazivaju investitorima i korumpiranih zvaničnika; ushićeni naporima koje danas desetine hiljada građana vode vode protiv uništenja reka u slivu Jadra i Drine, protiv zagađenja zemlje i razaranja njiva i livada, protiv raseljavanja čitavih sela u Podrinju; zadivljeni borbom koju vode Beograđani protiv zagađenja vitalnog beogradskog vodoizvorišta od koga zavisi život blizu 2.000.000 stanovnika glavnog grada i okoline ali i za opstanak samog grada, jer sutra, ko zna šta će kome pasti na pamet još da uništi, zagadi i razgradi. Svesni da se događanjima oko iskopavanja litijuma u dolini Jadra ni izbliza nije kraj, da nije ugrožen samo Jadar ili dobar deo Srbije, svesni da pohlepom Rio Tinto ugrožava i Bosnu i Hercegovinu, kao i niz država u slivu Save i Dunava, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu i čitavo Crno More borba građana mora biti odlučnija.

Braneći zdravu životnu sredinu branimo domovinu, planimo našu jedinu planetu koju imamo, znamo da se sva ta divota brani lepotom a priča kojom možemo braniti tu lepotu je najmanje što možemo učiniti.  

            Borba lepom rečju, kratkim pričama za životnu sredinu može za nekog biti mali doprinos opštem pregnuću ali desetine i stotine priča koju ovu temu obrađuje na različite načine može snažno podići svest čak i onih do kojih apel stotina i hiljada aktivjnista i zabrinutih građana de dopire, baš iz tog razloga jer nema ničeg od reči snažnijeg.

Imajući sve to u vidu učinilo nam se da bi bilo interesantno da dobrobit plave planete, našeg doma i doma naše dece i njihove dece, da borba za zaštita životne sredine bude tema književnog konkursa za kratke priče satkanih od 505 reči.

Ova tema daje mogućnost da joj se pristupi na nebrojane načine i kroz priče različitih narativa pošalje snažna poruka ili upozorenje o značaju očuvanja života u našoj zemlji i na našoj planeti, u krajnjoj liniji života same planete.

Stoga uredništva književnog časopisa „Književne vertikale“i biblioteke „Vertikale“  Udruženja nezavisnih pisaca Srbije pozivaju književne stvaraoce iz zemlje, regiona i rasejanja da svoje kratke priče posvećene ovoj temi, satkane od 505 reči napisane na zajedničkom jeziku južnoslovenskih naroda na azbučnom ili abecednom pismu (sa obaveznim dijakritičkim znacima: ć,č,dž,š,đ,ž u slučaju korišćenja abecednog pisma i sa razmakom iza tačke, odnosno zareza, i to ne više od jednog slovnog znaka) šalju na imejl adresu: konkurs.505.sacrtom@gmail.com sa naznakom: za konkurs. Uz radove obavezno je u istom dokumentu dostavi i kraću bio-bibliografiju sa kontaktima (do okvirnih 200 reči). Radovi se šalju u word.doc zapisu, bilo kog fonta i velečina slova 11.

Eseji se neće uzimati u obzir, samo priče.

Pod neobjavljenom pričom smatra se ona priča koja nije u celosti objavljena u zbirkama, časopisima ili na književnim sajtovima ili profilima u štampanoj ili elektronskoj formi.

Slanjem svojih radova, autor daje saglasnost da poslati rad odnosno radovi budu selektovani i objavljeni u zbirci  ili časopisu. Za objavljene radove organizatori konkursa i izdavači ne obezbeđuje honorar niti obezbeđuje autorski primerak te se istovremeno odriče autorskih prava u delu bilo kakve novčane naknade za objavljivanje istih u elektronskoj odnosno štampanoj formi na stranicama Facebook profila časopisa, odnosno u časopisu ili zbirci. Prava izdavača za objavljivanje priče na osnovu pretpostavljene saglasnosti autora ističu objavljivanjem zbornika odnosno časopisa.

            Rok za podnošenje priča na konkurs je 28. februar 2022. godine.

Žiri koga će imenovati redakcija časopisa će do 31. marta 2022. godine sačiniti širi izbor radove koji će ući u zajedničku tematsku zbirku i biti objavljena bilo kao knjiga ili u okviru časopisa (ukoliko bude bilo manje radova). Uži izbor biće sačinjen do 15. aprila 2021. godine a proglašenje rezultata obaviće se do 15. maja 2022. godine.

Autori tri najbolja književna rada biće na svečanoj promociji nagrađeni diplomom i primercima zbirke.

            Organizatori konkursa, priređivači i izdavači zbirke ne odgovaraju za povredu autorskih prava od strane pojedinaca koji učestvuju na konkursu.

Slične vesti