Home » Posts tagged with » Stobi
„Геноцид 21″ – пиеса за војната и мирот, за животот и болката, минатото и бескрајноста  – „Стоби 2011“

„Геноцид 21″ – пиеса за војната и мирот, за животот и болката, минатото и бескрајноста – „Стоби 2011“

„ Геноцид 21“, трета претстава на „Стоби 2011“ „ Геноцид 21″,  е третата театарска претстава од репертоарот на интернационалниот  фестивал на Античка драма Стоби 2011. Кога џелатот и жртвата си ги променуваат улогите, покајание и простување и падовите и издигнувањата на една цивилизација се темите опфатени во текстот на Љубиша Георгиевски во претставата Геноцид 21. […]

Приказна за скитањето на Енеј од Троја до Италија

Приказна за скитањето на Енеј од Троја до Италија се раскажа синоќа во Стоби. Приказна за скитањето на Енеј од Троја до Италија, каде станува и предок на римјаните. Ова го прикажува претставата Енеида, епска поема напишана од 29-та до 19-та година пред новата ера. Автор е Маром Вергилиј. Енеида е дел од репертоарот на […]

Continue reading …
INTERNATIONAL ANTIQUE DRAMA FESTIVAL STOBI 2011 – Божицата Талија и древниот Стоби ја отворија театарскита потра

Божицата Талија и древниот Стоби ја отворија театарскита потра. Се крена фестивалската завеса во  Стоби. Фестивалот на античка драма Стоби 2011 започна. Безвременскиот простор во археолошкиот локалитет по десетти пат  ги собра на едно место актерите, режисерите и публиката.  рена фестивалската завеса во  Стоби. Фестивалот на античка драма Стоби 2011 започна. Организаторите „Здружението за сценска […]

Continue reading …