-3.9 C
Belgrade
08/02/2023
izložbe Srbija vizuelne umetnosti

Stvaralaštvo Vere Milivojević

Vera Milivojević, umetnica iz Gornjeg Milanovca, decenijsko umetničko stvaralaštvo u Srbiji i Francuskoj, krunisala je prvom samostalnom izložbom u rodnom gradu. Postavka od dvadesetak radova primenjene umetnosti, slika i ikona različitog formata predstavljena je u četvrtak 14. juna u Galeriji Doma kulture.

Izložbu je otvorio Radoš Gačić, istoričar umetnosti.

– Prva ozbiljna interesovanja za crtanje i slikanje autorka je pokazala u osnovnoj školi, a prve umetničke tajne otkrili su joj čuveni gornjomilanovački umetnici i pedagoški radnici Čedo Avramović i Ilija Drašović, naglasio je Gačić.

Kako su godine odmicale napredovala je u svakom pogledu. Najpre kroz srednju ekonomsku u Beogradu, pa na Višoj ekonomskoj. Tokom srednje škole radila je po reprodukcijama Rafaela, Leonarda, Monea i Pikasa. Sa velikanima srpskog slikarstva Dadom Đurićem, Vladimirom Veličkovićem i Riječkim upoznaje se u Parizu i polako formira svoj stil slikanja. Najintenzivnije stvara od 1990-ih kada nastaje opus pejzaža sa motivima Srbije, ali i nove apstraktne slike pune simbolizma, fantazije, apstrakcije.

Vera Milivojević se okušava i u ikonopisu. Autorka je do sada uradila nekoliko izuzetno uspešnih kopija ikona i dokazala neslućenu sigurnost i preciznost u izradi svetačkih likova i religioznih kompozicija. Na dvadesetak do sada urađenih ikona pokazala je tu iskonsku, pravoslavnu i ličnu unutrašnju potrebu da se izrazi i u ovoj slikarskoj tehnici. Njene slike i druga umetnička dela nalaze se u kolekcijama nekoliko najpoznatijih svetskih kolekcionara u Parizu, Montrealu i Beogradu, istakao je između ostalog Gačić.

U novije vreme Vera se intenzivno interesuje i za primenjenu umetnost. Na već izrađene, gotove keramičke vaze, ona umeće razne materijale u mozaičkom stilu i obogaćuje ih novim ornamentom, osmišljenom dekoracijom, koristeći pri tom raznobojne materijale, pravilne, nepravilne i izlomljene oblike.

Radovi Vere Milivojević u Galeriji Doma kulture biće izloženi do 4. jula. 

Slične vesti